Existence zlínského Domu kultury je ohrožena

ZLÍN - Fungování zlínského Domu kultury je vážně ohroženo. Oznámila právnička Domu kultury Kateřina Zubková.

Problémy začal mít Dům kultury už v roce 2008, kdy se pozemky kolem zařízení dostaly do rukou soukromé firmy. „Vše vyvrcholilo v loňském roce, kdy jsme obdrželi žalobu na odstranění stavby. Jedná se o zahrádku, která patří restauraci, jež je jedním z našich největších nájemců. Pokud soud prohrajeme a zahrádku, která na místě stojí už 20 let, budeme muset nechat zbořit, provozovatel restaurace své podnikání v našich prostorách ukončí. Právě zahrádka mu totiž tvoří značnou část zisku,“ vysvětlila Zubková.

Případem se nyní zabývá soud. „Budeme muset počkat, jak soud dopadne. Dům kultury je finančně soběstačný jen díky tomu, že část prostor pronajímá komerčním subjektům. Pokud přijdeme o jednoho z největších nájemců, zřejmě nebudeme moci dál pokračovat v podpoře kultury,“ vysvětlila Zubková. Momentálně v Domě kultury Zlín funguje asi 20 různých uměleckých či zájmových spolků a sdružení a kolem 15 komerčních subjektů.

Soukromá společnost, která pozemky kolem Domu kultury získala, žádá po kulturním zařízení za pronájem pozemku 500 tisíc korun ročně. „To by ale pro nás bylo likvidační, stejně tak i pro provozovatele restaurace. Pro nás je jediným možným řešením docílit zápisu o věcném břemeni,“ doplnila Zubková.

Problémem Domu kultury se zabývá i ministryně kultury Alena Hanáková. „Ministerstvo kultury nemá pravomoc vstoupit do soudního sporu, hodlám se ale pokusit pomoci alespoň tak, že budu jednat s hejtmanem či jeho statutárním náměstkem, zda by se nenašlo nějaké rozumné řešení,“ dodala Hanáková.