Tiskovým mluvčím roku je Ivo Mitáček, mediální tvář záchranářů ze Zlínska

Českým tiskovým mluvčím roku 2011 se stal Ivo Mitáček z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Ocenění mu ve středu v Brně předalo kolegium Českého klubu mluvčích.

Ivo Mitáček projevil mimořádné odborné kvality a přispěl k popularizaci profese i etických principů,“ řekl Martin Opatrný z Českého klubu mluvčích.

Ivo Mitáček pracuje jako tiskový mluvčí 15 let. Začínal ve Zlíně informovat o dění v policii, po deseti letech přešel k hasičům a záchranářům. Mezi žurnalisty platí za mimořádně zdatného a pohotového profesionála. Od svých kolegů převzal květinu, diplom, hlásnou troubu a manžetové knoflíky z českého granátu.

Mám možnost vyjíždět do terénu, na místo události a často velmi emocionálně prožívám to, co se tam děje. Když o tom pak mám rychle referovat na veřejnosti, je někdy velmi těžké volit správná slova, jakým způsobem podat veřejnosti to, co se stalo tak, abych někomu neublížil. Dotčených je samozřejmě vždycky celá spousta,“ řekl Mitáček.

Další oborová ocenění pak ve středu v Brně získali mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla, mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, mluvčí vlády Jan Osúch, mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá-Slámová a karvinská tisková mluvčí Šárka Swiderová.

Tiskoví mluvčí svá nejprestižnější stavovská ocenění předávali letos podeváté, poprvé se tak stalo v Rytířském sále Nové radnice v Brně.