Nový přechod ve zlínské ulici Dlouhá už nevznikne

ZLÍN - Místo zrušeného přechodu pro chodce v ulici Dlouhá ve Zlíně nový přechod nevznikne. Informoval mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Nezřizovat další přechod v této lokalitě doporučila radě města dopravní komise magistrátu. Ze studie vyplývá, že by nebylo možné u případného nového přechodu nainstalovat světelnou signalizaci a vyloučena je i varianta umístit přechod na bezpečnější místo, než bylo to původní. Dopravní komise při rozhodování zohlednila i fakt, že v blízkosti zrušeného přechodu se nachází dva jiné přechody pro chodce řízené světelnou signalizací a bezpečný podchod.

Nebezpečný přechod, který se nacházel v křižovatce ulic Dlouhá, Kvítkova a Zarámí, byl nucen zrušit odbor stavebních a dopravních řízení 15. prosince loňského roku na základě požadavku Dopravního inspektorátu Policie ČR. V posledních letech byl místem, kde opakovaně docházelo ke střetům chodců s auty, která často končila zraněním. Například v loňském roce se zde stalo 11 nehod, při kterých utrpělo zranění pět lidí. „Zrušený přechod již dlouho nevyhovoval požadavkům na bezpečnost silničního provozu. Jeho délka převyšovala sedm metrů a přestože vedl přes čtyři jízdní pruhy, nebyl na něm umístěn dělící ostrůvek,“ konstatoval radní Josef Novák (M.O.R.), který je členem dopravní komise a možností obnovení přechodu se zabýval.

Původně se uvažovalo o instalaci semaforu. Podle firmy Cross Zlín, která má tato zařízení ve městě na starosti, ale toto řešení není možné. „Odborníci vytvoření další světelné křižovatky mezi křižovatkami u Komerční banky a Vodní – Santražiny nedoporučují. Své tvrzení opírají o doložené koordinační diagramy, které dokumentují, že instalace dalšího světelného signalizačního zařízení by vážně ohrozilo plynulost dopravy,“ vysvětlil 1. náměstek primátora Jiří Kadeřábek (M.O.R.), do jehož kompetencí patří doprava. Doplnil, že zřízení nového přechodu pro chodce se světelnou signalizací v ulici Dlouhá by podle zpracované studie vyšlo na téměř pět milionů korun.

Kromě doporučení nezvyšovat počet přechodů v této lokalitě, navrhla dopravní komise městské radě, aby se zabývala vylepšením dopravního řešení křižovatky ulic Dlouhá, Kvítková a Zarámí. „Zastává názor, že by se mělo provést napojení ulice Zarámí z ulice Dlouhá ve směru od podjezdu,“ dodal Novák.