Stav mostů ve Zlínském kraji se opět zlepšil

ZLÍN - Stav mostů na krajské silniční síti ve Zlínském kraji si i v loňském roce udržel trend dlouhodobého postupného zlepšování. Jak řekl ve čtvrtek mediální zástupce Ředitelství silnic Zlínského kraje Vojtěch Cekota, vyplynulo to z posledního odborného hodnocení mostů k letošnímu lednu.

Průměrná známka hodnotící stav mostů na silnicích II. a III. třídy ve Zlínském kraji se zlepšila z 3,58 na 3,51. Mosty dostaly letos nejlepší známku v desetileté historii Ředitelství silnic Zlínského kraje.

S finančními prostředky, které nejsou neomezené, děláme vše pro to, aby byly naše mosty v dobrém technickém stavu. Každoročně investujeme do rekonstrukcí nebo výstavby nových mostů desítky milionů korun. Jednou z našich priorit je obnovovat mosty, které se při každoročním hodnocení dostanou v důsledku stáří a povětrnostních vlivů do nejhorší kategorie havarijního stavu,“ uvedl šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Během loňského roku investovalo Ředitelství silnic Zlínského kraje do oprav a staveb nových mostů (včetně získaných dotací z evropských fondů) 129,8 milionu korun. Nové mosty byly dokončeny například v Troubkách, Zdounkách, ve Lhotě u Vsetína, u Rajnochovic nebo přes železniční trať v Bylnici. V letošním roce plánuje společnost investovat do rekonstrukcí a staveb nových mostů přibližně 90 milionů korun, na neinvestiční stavební údržbu mostů vynaloží dalších 11 milionů korun.

Grafické a statistické vyhodnocení mostů zadává Ředitelství silnic Zlínského kraje odborné firmě z Brna. Závěrečná hodnotící zpráva vychází z údajů, měření a prohlídek ve druhé polovině roku 2011. Opírá se o výsledky hlavních prohlídek mostů autorizovanými specialisty. Technický stav mostů se hodnotí sedmibodovou stupnicí: 1 – bezvadný stav, 2 – velmi dobrý stav, 3 – dobrý stav, 4 – uspokojivý stav, 5 – špatný stav, 6 – velmi špatný stav, 7 – havarijní stav.

Poslední hodnocení odhalilo ve Zlínském kraji jen čtyři mosty v havarijním stavu, a to v Jankovicích, v Hovězí, v Huslenkách-Kychové a ve Valašských Kloboukách-Mirošově. „První tři z nich jsou v plánu letošních investičních akcí Ředitelství silnic Zlínského kraje, čtvrtá akce se připravuje pro realizaci v roce 2013,“ dodal Cekota.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x