ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražila vejce, meziměsíčně o 70 procent

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých čtyř týdnů především vejce, nejvýrazněji naopak klesla cena šunkového salámu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zveřejnil v pátek.

V kraji mezi 14. únorem a 13 březnem 2012 zdražilo 19 z 26 sledovaných potravin, čtyři naopak mírně zlevnily, cena eidamu, rostlinného másla a cukru se neměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u vajec, a to o 69,66 procenta na 53,42 Kč za deset kusů. Dále zdražily například mléko, minerální voda, bílé víno, brambory nebo papriky.

Nejvíce šel s cenou dolů šunkový salám, a to o 2,56 procenta. Kilogram stojí průměrně +15,78 Kč. Obchodníci upravili směrem dolů i ceny těstovin, jablek a mrkve.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili vejce (+66,87 %), deset kusů se dá pořídit v průměru za 51,13 koruny. V porovnání s loňským březnem, kdy deset vajec stálo průměrně 22,42 koruny, jde o nárůst o 128 procent. Dražší jsou i papriky, minerální voda nebo pomeranče. Nejvíce naopak zlevnila jablka, která šla s cenou dolů v průměru o 3,56 procenta na 28,45 koruny za kilogram. O více než jedno procento zlevnily také rostlinné máslo, kuřata a čerstvé máslo.

V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x