Poslední zimní neděle prohrála s jarem na celé čáře. Sedmero podob nastupujícího ročního období

Na horách si ještě skalní lyžaři užili. Třetí březnová neděle už ale i ve Zlíně a jeho okolí zřetelně ukázala, kdo je tady pánem. Jasně dominovalo jaro a jemu adekvátní teploty až kolem dvaceti nad nulou. Zachytili jsme pro vás několik podob jara v poslední zimní neděli.

Na řadě míst se objevily jehnědy, jako třeba v lesním porostu mezi Zlínem a Březůvkami. „To je vždycky čas, kdy donutím manžela zastavit auto a jdu se pět minut kochat, jaro je prostě cítit ve vzduchu, a to je teprve celé před námi, což mne každoročně naplňuje životním optimismem,“ říká Zlíňanka Eliška Slováková.

Sněženky, blatouchy i další první poslové jara. Takový je pohled na zahrádku paní Marie Vavříčkové v centru Zlína. Ta už každým dnem čeká, že se jí začnou na svět klubat také tulipány. Mimochodem na této zahrádce musel kdysi zasáhnout kouzelník, nebývá výjimkou, že tu bílé květy pod sněhem nachází paní domu i v lednu.

Svatý Hostýn ožil letošní první větší akcí, Svatotojosefskou poutí mužů. „Přiznám se, že jsem o pouti ani nevěděl, vydal jsem se sem z Tesáku na pěší túru s přítelkyni, počasí vyšlo na jedničku a bohoslužba naše zážitky ještě umocnila,“ vyprávěl Štefan Kozohorský ze  Zlína.

Neděle ale byla i pracovní. Především pro stavbaře, kteří likvidují zbytky starého bazénu a chystají další terénní úpravy nedaleko zlínského autobusového nádraží, kde vyroste nové Laboratorní centrum technologické fakulty Univerzity Tomáše Bati. Přerod sledoval nostalgicky s obligátní krabicí vína jeden z bezdomovců. Právě ti tu měli dlouho svůj azyl v rozpadajících se buňkách. „Teď si s bydlením nějak poradím, jak to bude za půl roku, to zatím nevím…

Na silnice vyrazili ve velkém motorkáři. Jejich tradičním místem setkávání je bistro U Trampa pod hradem Buchlovem. „Kdo nezažil tu volnost za řídítky v prvních jarních dnech, těžko porozumí,“ říkal jeden z milovníků rychlé ale i odpočinkové jízdy, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Tady je to jiná jízda, pánové v kraťasech a holky by klidně mohly do bikin,“ směje se provozovatel lyžařského areálu Stupava Lubomír Orel. Čas lyžařů a snowboardistů ale nezadržitelně končí, podle všeho má být teplo i příští týden…

Vyrazil jsem na kolo, letos poprvé, ale stálo to zato,“ chlubí se stejně jako mnozí další pohybovou aktivitou Kamil Pírek ze Zlína. Cyklisté jezdili v těsném okolí Zlína po cyklostezce na Lešnou, ti zdatnější se vydali na Valašsko, kde cyklostezka kopíruje břehy řeky Bečvy, jiní zamířili na jih, na asfalt k řece Moravě.

Jaro se oficiálně přihlásí v 6 hodin a 14 minut v úterý 20. března. Jako předkrm byl vrcholící víkend hodně chutný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x