Moravská vodárenská zpřístupní své provozovny

ZLÍN - Společnost Moravská vodárenská se rozhodla u příležitosti oslav Světového dne vody otevřít v pondělí odpoledne své provozovny na Olomoucku, Prostějovsku i Zlínsku. Řekla mluvčí společnosti Helena Koutná.

Exkurze povedou zaměstnanci společnosti s dlouhodobými zkušenostmi v oblasti vodního hospodářství, kteří rovněž budou připraveni reagovat na případné dotazy návštěvníků. Lidé si budou moci za pomoci laborantek nechat provést rychlý minirozbor vody ze své studny.

Voda musí být v čisté plastové láhvi od neslazené minerálky. Zájemci získají orientační hodnoty dusičnanů, tvrdosti vody a amoniaku. Na základě orientačního mini rozboru si mohou příchozí objednat i akreditovaný rozbor vody se slevou,“ podotkla Koutná.

Na Zlínsku bude otevřena Čistírna odpadních vod v Malenovicích a exkurze jsou naplánovány každou hodinu od 12 hodin až do 16 hodin. Stejné to bude i v Čistírně odpadních vod ve Vizovicích.

Světový den vody se slaví 22. března. „Význam vody v celosvětovém měřítku neustále roste. Lidstvo dnes užívá 54 procent všech dostupných zásob sladké vody, přičemž do roku 2025 se má tento podíl jen vlivem růstu populace stoupnout až na 70 procent. Od 90. let minulého století se otevřeně hovoří o nedostatku sladké vody v budoucnu,“ konstatovala Koutná.

Světový den vyhlásilo valné shromáždění OSN v roce 1993. Hlavním cílem rezoluce je vyzvat členské státy OSN, národní a mezinárodní organizace, zájmové skupiny i soukromý sektor, aby využily tuto příležitost k účasti na akcích směřujících k uvědomění si stále rostoucího významu vody, jejího udržitelného užívání a ochrany.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x