Zlínské obuvnické muzeum změní před stěhováním podobu

ZLÍN - Už jen několik dní si mohou lidé přijít prohlédnout současnou podobu Obuvnického muzea ve Zlíně, muzeum pak čeká nová expozice. Řekla za Muzeum jihovýchodní Moravy Blanka Kovandová s tím, že změna expozice souvisí s plánovaným stěhováním muzea.

Obuvnické muzeum patří ve Zlíně mezi nejatraktivnější turistická lákadla. Návštěvníci si tisícovky exponátů přijíždějí prohlédnout ze všech koutů světa. Stávající expozice bude veřejnosti přístupná jen do 1. dubna. Pak prostory čeká měsíční uzavření a následné znovuotevření v jiné podobě.

Od 3. května se návštěvníkům otevře nově upravená expozice s historickou a cizokrajnou obuví, rozšířena o nové přírůstky obuvi a módních doplňků, jež se podařilo muzeu shromáždit za posledních 20 let. Expozice bude rovněž doplněna výstavou oděvů a doplňků s názvem Ach, ty marnivé ženy a malou výstavkou s názvem Orientky ze Zlína, která připomene 50 let zlínské orientační obuvi,“ vysvětlila Miroslava Štýbrová z Obuvnického muzea.

Všechny změny souvisejí se stěhováním zlínských objektů Muzea jihovýchodní Moravy do nových prostor ve 14. budově v továrním areálu. „Expozice Obuvnického muzea bude ve stávajícím objektu vstupní brány do továrního areálu definitivně uzavřena 30. listopadu. Kompletní nová expozice obuvi pak bude od podzimu prezentována v rámci nově vznikající expozice Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost, která bude součástí nového projektu 14|15 Baťův institut,“ upřesnila Štýbrová.

Současná expozice prostřednictvím více než tisíce exponátů seznamuje návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla. Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik. Nejstarší originály pocházejí z konce 16. století.

Unikátní je kolekce obouvání cizích národů. Jsou zde soustředěny různé typy obuvi ze všech kontinentů světa. Patrně nejvzácnější je soubor textilních střevíčků z období čínského císařství, velmi zajímavá je i kolekce atamanských bot, zakoupená v roce 1911 posledním majitelem buchlovského panství, dále soubor afrických sandálů a velká sbírka obuvi z Indie.

Nejpřitažlivějšími exponáty pro návštěvníka jsou opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které sloužily v centrální Austrálii k rituálním obřadům. Nejrozsáhlejší a patrně nejucelenější kolekcí sbírkového fondu Obuvnického muzea je soubor obuvi z produkce firmy Baťa. Sleduje vývoj výroby od vzniku továrny v roce 1894 až po rok 1945, kdy byl obuvnický komplex znárodněn.

Obuvnické muzeum je otevřeno od úterka do pátku v době od devíti do 12 a od 13 do 17 hodin, v sobotu, neděli a ve svátky pak je v provozu od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

--> --> --> --> -->