Hasiči zachránili ve Valašském Meziříčí trojici školáků, pod kterou se propadl led na rybníku

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Bleskovou záchranu tří školáků, kteří se v rámci výletu propadli pod tenkým ledem na rybníku u Valašského Meziříčí, mají za sebou valašskomeziříčští hasiči. Řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Událost se stala v úterý krátce po 11. hodině. Školní třída třeťáků byla s pedagožkou na výletě po naučné stezce, která vede také kolem rybníka. Několik dětí se rozhodlo vstoupit na velmi tenký led částečně zamrzlé vodní plochy. Asi 20 metrů od břehu se led probořil a děti skončily ve vodě. Učitelka okamžitě volala o pomoc na tísňovou linku 112. Sama na oslabený led nemohla vstoupit.

Rybník se nachází asi 100 metrů od stanice profesionálních hasičů. Dojezd jednotky tak byl otázkou pouhé minuty. Před naším příjezdem se podařilo jednomu z dětí dostat se po ledě ke břehu. Další dvě děti byly stále v otvoru probořeného ledu. Bylo nutné rychle jednat. Nebyl čas na přípravu člunu nebo složitějších technických pomůcek. Velitel zásahu rozhodl o použití takzvaného házecího lana. Na něm bylo postupně vytaženo jedno a následně i druhé dítě,“ upřesnil Mitáček.

Na místě zasahovala i záchranka. „Děti žádné vážnější zranění neutrpěly. Byly ale podchlazené a sanitky je odvezly na dětské oddělení do valašskomeziříčské nemocnice,“ doplnil mluvčí krajské záchranky Petr Olšan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x