Beseda k projektu 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Beseda k projektu 14|15 BAŤŮV INSTITUT se uskuteční ve středu 28. 3. 2012 od 17 hodin v Expozici 21 ve druhé etáži budovy číslo 21 – legendárním Baťově mrakodrapu, nyní sídle Zlínského kraje. Její součástí bude i vyhlášení kreativní soutěže pro studenty Hledáme slogan pro 14|15 BAŤŮV INSTITUT.

Hlavními hosty besedy budou statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje a šéf řídícího výboru projektu Libor Lukáš, autor architektonického návrhu expozic Petr Všetečka, etnograf Karel Pavlištík, předseda klubu absolventů Baťovy školy práce Svatopluk Jabůrek a multimediální umělec Petr Nikl. Připraveni zodpovídat dotazy budou rovněž ředitelé Krajské galerie výtvarného umění Václav Mílek, Krajské knihovny Františka Bartoše Zdeňka Friedlová a Muzea jihovýchodní Moravy Antonín Sobek. A taktéž kurátoři expozic, které jsou pro prostory 14. budovy připravovány.

Do soutěže se může přihlásit jakýkoliv student střední nebo vysoké školy. Organizátoři předpokládají, že nejvíce budou zastoupeni studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Jsou mladí, teoreticky vybavení, jistě i kreativní,“ říká na adresu studentů FMK UTB Libor Lukáš. Současně však dodává, že soutěže se mohou zúčastnit všichni studenti.

Protože ale chceme ten nejlepší slogan, otevřeli jsme soutěž všem studentům! Co když na ten nejlepší přijde silně kreativní gymnasista? Či budoucí stavební inženýr? Všechno je možné,“ připouští L. Lukáš. Zároveň vysvětluje, proč slogan vymýšlejí studenti. „Mladí lidé by se měli do projektu zapojit právě touto cestou, neboť slogan budou vymýšlet zejména pro svou generaci. Jimi vytvořený slogan jistě osloví hlavně mladé lidi, pro něž především je tato nadčasová instituce určena,“ uvedl L. Lukáš.

Do soutěže se studenti budou moci přihlásit až do 30. 4. 2012, a to prostřednictvím oficiálních stránek projektu www.14-15.cz. Zde vyplní jednoduchý formulář a poté již budou jen čekat, jestli komise jejich návrh vybere do užšího výběru. Komisi budou tvořit zástupci realizačního týmu projektu 14|15 BAŤŮV INSTITUT. První tři nejlepší slogany následně vyhlásí řídící výbor projektu. Výsledky by měly být známy nejpozději v polovině května. Vítěz soutěže obdrží kromě věcných cen 5.000Kč, v pořadí druhý 2.000Kč a třetí 1.000Kč.

Beseda je dalším ze série setkání managementu projektu a dalších zúčastněných stran s veřejností. Ty se konají již od června 2011. S projektem 14|15 BAŤŮV INSTITUT se již veřejnost mohla seznámit při dvou besedách v Baťově mrakodrapu, besedě v hlavní budově Krajské knihovny Františka Bartoše a besedě v Muzeu jihovýchodní Moravy ve zlínském zámku. Mimo to je veřejnost o projektu informována především prostřednictvím Návštěvních dnů, určených novinářům a zástupcům médií. Jak ten první, konaný v polovině prosince, tak i druhý, uskutečněný na začátku března, se setkaly s velkým zájmem médií. Mediální výstupy jsou součástí webové prezentace projektu www.14-15.cz.

Stavební část konverze budov 14 a 15 do podoby 14|15 BAŤOVA INSTITUTU začala v září 2011. Podle záměru Zlínského kraje, investora akce, bude na podzim 2012 otevřena budova 14. V ní najdou své sídlo Krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy. Na podzim 2013 bude otevřena budova 15, která bude sídlem Krajské knihovny Františka Bartoše.

--> --> --> --> -->