Památkové objekty ve Zlínském kraji se chystají na zahájení sezony

ZLÍN - Návštěvnická sezona na památkových objektech ve Zlínském kraji začne v sobotu 31. března či v neděli 1. dubna. Uvedla Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Památkové objekty také rozšiřují a zkvalitňují svoji nabídku pro návštěvníky.

Zámek ve Vizovicích veřejnosti otevře 1. dubna za zvuku slavnostních fanfár ministryně kultury Alena Hanáková. Současně bude otevřena putovní výstava fotografií památek UNESCO. Pro návštěvníky zámku je na první dubnovou neděli připraven bohatý celodenní program včetně přehlídky řemesel, o hudební doprovod se postará komorní sbor Acapella, klarinetové trio ZUŠ Štefánikova Zlín a děti ze ZŠ ve Vizovicích. Po celý den bude v nabídce aprílová polévka.

Hrad Buchlov připravil pro své první návštěvníky letošní sezony Odemykání hradní brány, a to poslední březnový den od 10 hodin. Lidé se mohou těšit na krátká šermířská vystoupení skupiny Nos Omnis a hudební vystoupení skupiny Rattus Rattus, černé řemeslo mohou návštěvníci obdivovat u kovářského stánku a občerstvit se budou moci dobrotami z polní kuchyně a z historického dymníku. V sobotu 31. března je vstup do areálu hradu zdarma a zdarma se může každý návštěvník osvěžit čajem z Lípy neviny.

Zámek Buchlovice bude pro veřejnost otevřen od soboty 31. března od 10 do 15 hodin. K dalším významným dnům na zámku budou patřit především Velikonoční svátky a k nim pořádané výstavy a výzdoba interiérů aranžmá s jarní a velikonoční tématikou. Zámek v Buchlovicích přichystal na velikonoční čas výstavu Tulipánománie (7. – 11. dubna), kdy budou interiéry zámku vyzdobeny ukázkou sortimentu řezaných tulipánů. Na Velikonoční pondělí se bude v areálu parku konat vystoupení Mužského a ženského sboru z Kudlovic spolu s cimbálovou muzikou, v hudebním sále v rámci prohlídek vstupy Komorního orchestru města Kyjova s barokními autory. Nově otevřená bude vinotéka a nebudou chybět ani grilované speciality.

Správa Arcibiskupského zámku v Kroměříži připravila pro své návštěvníky celou řadu kulturních akcí a sezonu začala květinovou výstavou Kamélie v kouzlu třicátých let. Tuto výstavu dosud navštívilo více než dva tisíce návštěvníků. Výstavu kamélií mohou návštěvníci spatřit do neděle 1. dubna. V pátek 30. března bude v Kroměříži oficiálně zahájena turistická sezona.

V kostele svatého Mořice se uskuteční tradiční pouť ke cti Panny Marie Bolestné. Velké náměstí oživí vyhlášený a hojně navštěvovaný jarmark lidových řemesel. Nejen pro poutníky budou v tento den i po celý následující víkend nachystány speciální slevy a prohlídky zámku, věže a Květné zahrady. Připravena bude i jedinečná přehlídka poutních míst Moravy, Slezska a Čech. Přehlídka je přístupná zdarma po celý víkend v předsálí Sněmovního sálu.

Arcibiskupský zámek zahájí hned dvě výstavy najednou – ve 14 hodin uvede arcibiskup Jan Graubner celosezonní výstavu kartografického klenotu arcibiskupské sbírky – Tabula generalis dioecesis olomucensis. V sobotu ve 13.30 se uskuteční její komentovaná prohlídka s kurátorem arcibiskupské sbírky Ondřejem Zatloukalem. Druhým lákadlem začátku sezony na Arcibiskupském zámku se stane výstava kovaných křížů mistra Tomáše Holíčka ze Sovince a jeho žáka Antonína Juračky instalovaná ve věži kroměřížského zámku.

Národní památkový ústav v Kroměříži nabízí pro nadcházející sezonu návštěvníkům možnost zakoupení dárkového poukazu – sdružené vstupenky na všechny čtyři památkové objekty v jeho správě, tedy na hrad Buchlov, zámek Buchlovice, zámek Vizovice a zámek Kroměříž. „Dárkový poukaz, který našim návštěvníkům nabízíme za loňské ceny, lze objednat přes webové stránky památkových objektů,“ doplnila Šnajdarová.

Rozsah restaurování mobiliáře v letošním roce plánuje Národní památkový ústav v Kroměříži ve výši více než 880 tisíc korun. Restaurována bude například pohovka s gobelínovými potahy se scénami z bajek Jeana de La Fontaine ze zámku Vizovice, dále japonský paraván tvaru skládacího vějíře ogi ze zámku v Buchlovicích a dekorativní useň z hradu Buchlova.

Na zámku v Buchlovicích se v letošním roce bude řešit sanace vlhkosti a obnova historických větracích a odvodňovacích systémů v části objektu Dolní zámek, schodiště Flóra a Severního schodiště putti.

Na Buchlově je v plánu restaurování erbu a ostění vstupní brány na prvním nádvoří hradu. Na zámku ve Vizovicích započne částečná realizace kompletní revitalizace zámecké kaple. Zámek v Kroměříži pak připravuje jako součást obnovy Květné zahrady projekt zásobování areálu vodou, pro jejíž přivedení by mělo být využito takzvaného Sobělického vodovodu, který byl pro tento účel zřízen v polovině 19. století.

V průběhu roku vydá památkový ústav v pořadí již pátý sborník Národního památkového ústavu v Kroměříži Ingredere hospes. Kasteláni a kastelánky objektů připravují nové pohlednice, aktuální informační materiály a plakáty k jednotlivým kulturním akcím. Hrad Buchlov a zámek Kroměříž nabídne svým nejmenším návštěvníkům tištěného dětského průvodce po památkovém objektu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x