I přes zákaz pálení museli hasiči vyjet do Uherského Ostrohu k největšímu letošnímu požáru ve volné přírodě

UHERSKÝ OSTROH - I když hejtman Zlínského kraje vyhlásil v pondělí zákaz pálení klestí či listí na volném prostranství, museli hasiči vyjet v úterý odpoledne k letošnímu největšímu plošnému požáru v přírodě ve Zlínském kraji. Mluvčí hasičů Ivo Mitáček řekl, že požár vypukl u Uherského Ostrohu.

Hořet začalo po 15. hodině na pomezí dvou krajů mezi Uherským Ostrohem a Moravským Pískem. Požár zachvátil nízký porost a rákos u vodního kanálu a vlivem větru zasáhly plameny i nedaleký les. Zasažena byla plocha asi 1000 krát 1000 metrů a hasiči vyhlásili II. stupeň požárního poplachu. Postupně u požáru zasahovalo osm jednotek hasičů ze dvou krajů.

Při hašení se lehce popálil a nadýchal jeden dobrovolný hasič z Veselí nad Moravou. Sanitka ho odvezla do nemocnice.

Po 17. hodině už měli hasiči značnou část požářiště pod kontrolou a kolem půl šesté odpoledne ohlásili lokalizaci.

Na řadě míst je nutné dohasit jednotlivá ohniska a zabránit ve větrném počasí jejich dalšímu případnému rozhoření. Podle vyšetřovatele vznikl oheň kvůli pálení biologického odpadu. Viníkem je podnikatel. Pálení klestu je aktuálně na území Zlínského kraje zakázáno a omezení platí také pro podnikatele v lesním hospodářství. Konkrétně platí, že lidé hospodařící v lese mohou provádět pouze nezbytné práce spojené s hospodařením v lesních porostech bez použití otevřeného ohně,“ dodal Mitáček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x