Vyšetření močového měchýře bude ve valašskomeziříčské nemocnici díky novému přístroji šetrnější

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Lékaři urologické ambulance Nemocnice Valašské Meziříčí získali nový moderní cystoskop k vyšetření močových cest. Uvedla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Flexibilní cystoskop CYF-5 v hodnotě 200 tisíc korun je jedním z nejšetrnějších přístrojů svého druhu, pacienti se tak podle lékařů již nemusí nepříjemného vyšetření močového měchýře obávat. Vyšetření je nebolestivé.

Oproti klasickým rigidním cystoskopům je tento flexibilní ohebný, menší, a tudíž pro pacienta příjemnější. Vyšetření slouží k zobrazení močových cest a močového měchýře a obvykle se provádí při výskytu krve v moči, při opakovaných zánětech nebo při poruchách močení. Díky flexibilnímu cystoskopu je možné toto vyšetření provádět u mužů ve větší míře ambulantně, jen s použitím lokální anestezie,“ vysvětlil lékař Richard Lev s tím, že tubus přístroje doktor opatrně zavede do močové trubice a pak prostor pomocí kamery prohlíží. Během cystoskopie je možné také odebrat vzorky, které se následně posílají k dalším vyšetřením.

Přehledné zobrazení sliznice močového měchýře cystoskopem dokáže včas odhalit odchylky od normálu. Normální sliznice má obvykle růžovou barvu, začervenalá místa, kde je sliznice poškozená, obvykle znamenají zánět. „Při cystoskopii však dokážeme odhalit také nádorové onemocnění, které se projevuje polypovými výrůstky či krvácejícími nebo poškozenými částmi sliznice,“ dodal lékař.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x