Policista zastřelil v Otrokovicích muže, který ho ohrožoval sekyrou

Policista zastřelil ve čtvrtek večer v Otrokovicích na Zlínsku psychicky nemocného muže, který na něj zaútočil sekerou. Událost v pátek potvrdila zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Incident se stal ve čtvrtek kolem 19. hodiny, ale policie o něm informovala až během pátečního dopoledne. „Příslušník zlínské policie při zásahu smrtelně zranil psychicky nemocného muže, který jej ohrožoval sekerou,“ uvedla Bartíková.

Muž zemřel bezprostředně po zákroku policisty. „Jeho záchrana nebyla možná, ihned podlehl zranění,“ řekl mluvčí zlínských záchranářů Petr Olšan.

Podle informací TV Nova trpěl dvaačtyřicetiletý muž schizofrenií. Bydlel v bytě s otcem a sousedé s ním měli problémy. Právě oni zavolali policii kvůli hluku v bytě. V domě policie strávila několik desítek minut, avšak dotyčný neotvíral. Poté měl vyběhnout i se sekerou v ruce, načež padly dva výstřely.

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Na místě tragédie zasahovali psychologové, kteří se několik hodin starali o příbuzné zemřelého a také o policistu,“ dodala Bartíková.

Generální inspekce bezpečnostních sborů již zahájila prověřování uvedeného případu,“ sdělila Radka Sandorová, mluvčí GIBS. Podle jejích slov však není možné podávat další informace. „Jsme teprve na začátku a nemám zatím žádné další zprávy,“ podotkla mluvčí.

O problémech, které s nemocným mužem byly, vyprávěli sousedé ze sedmipatrového domu na jednom z Otrokovických sídlišť. Jedna ze sousedek prozradila i to, že se o léky pro muže staral otec, který pro ně docházel k lékaři. „Nevím, zda je užíval, každopádně vím, že před ním otec často odjížděl za matkou, která bydlí v Malenovicích, v bytě ale bydleli spolu,“ vysvětluje jedna sousedka.

Jiná vzpomíná na řadu hlasitých excesů nemocného muže. „On třeba trpěl představami, že ho chtějí zabít trýznivým způsobem poléváním kyseliny mimozemšťané,“ říká.

Podle sousedek rozhodně nebyl ve chvíli incidentu a střelby v bytě otec, ten seděl v nedalekém baru. „Pak jsme pro něho šli,“ tvrdí sousedé.

Otrokovický lékař, který si přeje zůstat v anonymitě (nikoliv psychiatr, u kterého se mrtvý léčil), poukazuje na nesmírně složitou legislativu. Ta zatím neumožňuje, aby byl nemocný dlouhodobě v péči psychiatrů na uzavřeném oddělení. „Byl mnohokrát v kroměřížské léčebně, ale na žádost rodičů ho pokaždé po pár dnech pustili,“ dodává sousedka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x