Valašské Meziříčí se zapojí do kampaně Hodina Země a zhasne třetinu světel v šesti ulicích

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Třetina světel v šesti ulicích zhasne v sobotu od 20.30 do 21.30 ve Valašském Meziříčí, které se letos podruhé připojí k celosvětové kampani Hodina Země. Informovala o tom mluvčí valašskomeziříčské radnice Vendula Králová.

Na hodinu zhasne třetina pouličního osvětlení v ulicích Vsetínská, Masarykova, Sokolská, Nádražní, Zašovská a Poláškova. Tímto symbolickým krokem vyjadřujeme výzvu k šetření energiemi a ochraně planety proti změnám klimatu,“ uvedla referentka odboru regionálního rozvoje a územního plánování meziříčské radnice Alena Střítezská.

Město má připravený i zajímavý kulturní program, který začne v případě příznivého počasí v 19 hodin na náměstí.

Vystoupí ohňové skupiny Boca Fuego a Historika, skupina historické hudby Lukrecia Borgia, soubor bicích nástrojů Bim-Bác, působící při zdejší Základní umělecké škole. Nebude chybět ani šermířsko-taneční vystoupení skupiny Solutus,“ vyjmenovala Střítezská. Akce se uskuteční pouze za příznivého počasí, dodala.

Celosvětovou kampaň podpoří také valašskomeziříčská hvězdárna ve spolupráci s Valašskou astronomickou společností, ochránci přírody z Choryně a obcí Choryně. „Na kopci nad obcí Choryně zvaném Choryňská stráž budeme v době od 20.30 do 21.30 hodin sledovat zhasnutí pouličního osvětlení v obci, povídat si o světelném znečištění a pozorovat objekty noční oblohy dalekohledy,“ prozradil pracovník meziříčské hvězdárny František Martinek.

Venkovní osvětlení v sobotu večer zhasnou také Arcibiskupský zámek v Kroměříži a hrad Buchlov .

Hodina Země se poprvé konala v roce 2007 v Austrálii. O rok později se uskutečnila již v celosvětovém měřítku. Happenning celosvětově propojuje obce, firmy a jedince, kteří berou vážně závazky vůči životnímu prostředí, zejména v oblasti ochrany klimatu. Loni se akce zúčastnilo 5251 měst a obcí ve 135 zemích světa a stovky firem. V České republice se zapojilo 133 obcí, 60 firem a tisíce jednotlivců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x