Co by, kdyby? Aneb, jak by šly životy slavných zlínských sportovců …

Nejde vůbec o apríl, jen o malé zamyšlení, jak by se vyvíjely osud slavných Zlíňanů a lidí spjatých se Zlínským krajem, kdyby… Kdyby jim třeba sudičky nenadělily hodně talentu, vůle a umění prosadit se v tom, co mají nejraději, tedy ve sportu.

Jiří Novák (37), odchovanec zlínského tenisu patří do ryze stavební zlínské rodiny. V různých profesích oboru se prosadila maminka Miloslava, otec Jiří i sestra Petra. „Jirka se stačil už na prahu profesionální kariéry vyučit u zlínských Průmyslových staveb. Kdyby pak nenastartoval kariéru z jakéhokoliv důvodu, tak by dnes klidně pokračoval v rodové tradici a možná by montoval náročné konstrukce na stavbách ve světě,“ usmívá se nad představou „potatění“ otec Jiří, který strávil řadu let například na stavbách v Africe. V případě syna ale rozhodla vůle i tenisový talent ve vzácné symbióze, brzy začne na plný úvazek pracovat v prostějovském tenisovém klubu, s nímž ovšem nejen jako hráč  spolupracuje už dlouhodobě.

Hokejista, zlatý olympionik z Nagana Roman Hamrlík (37), momentálně hráč Montreal Canadiens v NHL, je stejně jako bratr Martin (38) původně úplně obyčejný zlínský kluk. Vyučil se kuchařem, a tak si dnes klidně představte hokejovou stylovou restauraci U Dvou beků s ostrým Romanovým pfferstreakem, coby specialitou podniku, anebo Martinovým Larrykolínkem. Kdoví, třeba si bráchové tuhle inspiraci vezmou po skončení svých dlouhých kariér za svou…

Zrovna v den, kdy hraje v roli trenéra Jablonce proti „svému“ Slovácku, kde strávil podle vlastních slov nejšťastnější trenérské roky včetně postupu s tehdejším Synotem mezi elitu, může přemýšlet, co by kdyby, asistent reprezentačního kouče Bílka František Komňacký (60). „Kdyby mne nepohltil fotbal a trénování, viděl bych to na kantorskou dráhu, pár let jsem také na gymnáziu v Kyjově učil,“ vzpomíná vystudovaný středoškolský pedagog. „Samozřejmě, že se poznatky z pedagogiky v trenéřině hodí,“ směje se.

Olga Křížová (49) jako jedna z mála sportovkyň České republiky z našeho regionu získala olympijskou medaili. V Sarajevu na zimních hrách v roce 1984 jako jedenadvacetiletá dívenka s příjmením Charvátová skončila třetí ve sjezdu. Svůj veliký talent ale zúročila také studiem, v normálních termínech dokončila Fakultu tělesné výchovy a sportu pražské Univerzity Karlovy. Po skončení kariéry trénovala i podnikala, nějakou dobu dokonce učila tělesnou výchovu na zlínské fakultě technologické tehdy ještě patřící pod brněnskou techniku. Kdyby se jí kantořina po vzoru otce dostala více pod kůži, třeba by dnes v pedagogické dráze pokračovala. Ostatně jako další bývalí úspěšní zlínští sportovci, volejbalista Zdeněk Melichárek či plavkyně Marcela Kubalčíková působící na zlínské Univerzitě Tomáše Bati.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x