Zlínská nemocnice si připomíná 85. výročí od svého založení

ZLÍN - Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně si v dubnu připomene své 85. výročí od svého založení. Sdělila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Právě v dubnu před 85 lety byl totiž položen základní kámen tehdejší Baťovy nemocnice. Iniciátorem k založení nemocnice byl podnikatel Tomáš Baťa, který na její výstavbu daroval jeden milion korun. Dne 9. dubna 1927 byly předloženy k užívání Stanovy Baťovy nemocnice, týž den položen základní kámen a už koncem roku 1927 byla otevřena vstupní budova a dva pavilony. První pacient byl do nemocnice přijat 21. listopadu 1927.

Prvním ředitelem Baťovy nemocnice byl lékař Bohuslav Albert. Ve spolupráci s architektem Františkem Lydia Gahurou navrhli aby byla nemocnice postavena jako tehdy celý Zlín – budovy byly z červených cihel a světle šedého betonu, zasazené do zeleně,“ podotkla Havlíková.

Do roku 1935 vzniklo dalších 14 pavilonů (chirurgické, interní, gynekologické, pro choroby infekční), o tři roky později byly postaveny Domovy pro přestárlé. V roce 1940 se Zlín dočkal také porodnice.

Správu a financování vykonával Baťův podpůrný fond. Jednalo se o vícesložkový systém financování.

Pro své postavení, vybavení, organizaci a výsledky byla nemocnice pokládána za jednu z nejlepších nejen v Československé republice, ale i ve střední Evropě. V roce 1935, 12. července, byla v Baťově nemocnici slavnostně odhalena pamětní deska s bustou Tomáše Bati, a to při příležitosti třetího výročí jeho tragického úmrtí,“ doplnila Havlíková.

V roce 1945 byla nemocnice přejmenována na Zemskou nemocnici. Vznikala zde další oddělení: oční, kožní, rentgenologické, neurologické, onkologické, neurochirurgické, rehabilitační a oddělení plastické chirurgie. Ve druhé polovině minulého století došlo k dobudování Baťovy nemocnice. Vzniklo nové, moderní a velké zdravotnické zařízení s novými odděleními: gynekologicko-porodnickým, interním, očním, chirurgickým, komplementem a LDN.

V březnu 2003 získala Baťova nemocnice statut krajské nemocnice a od 1. ledna 2006 působí jako Krajská nemocnice T. Bati. Patří mezi největší zdravotnická zařízení v ČR a s kapacitou 1084 lůžek je největší nemocnicí Zlínského kraje. Ročně je v ní hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů. V řadě oblastí je spádovou nemocnicí s působností přesahující území Zlínského kraje. Je významným pracovištěm s centry specializované péče, kterých má 12 – onkologické, perinatologické, iktové, kardiovaskulární, diabetologické, onkogynekologické, digestivní endoskopie, urogynekologické, centrum pro screeningovou kolonoskopii, pro biologickou léčbu těžké psoriázy, pro biologickou léčbu nespecifických střevních zánětů, pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění. Ve vytváření špičkových pracovišť s nejmodernějšími léčebnými postupy chce zlínská nemocnice ještě pokračovat.

--> --> --> --> -->