Ředitel zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý: „Hudební nástroje mne nechtějí poslouchat“

Ač pochází z hudbymilovného a navýsost zpěvného Slovácka, konkrétně z Čeložnic u Kyjova, žádný z hudebních nástrojů si nedokázal ochočit natolik, aby na něj byť amatérsky uměl zahrát. Přesto vede respektované zlínské hudební těleso v jeho možná nejlepších letech. A to už ve své ředitelské pozici načal pátý rok.

V roce 2007 už vysokoškolsky erudovaný matematik, doktor přírodních věd, pracoval ve filharmonii jako ekonom. Desítka lidí, až na něho všichni s hudební kariérou v životopise, šla do konkursu na uvolněné místo ředitele. Josef Němý vyhrál. A filharmonie pod jeho vedením opravdu šlape, plní sály nejen v „mateřském“ Kongresovém centru, ale také na mnoha dalších místech u nás doma a také v zahraničí.

Tvrdíte, že nezvládáte jediný hudební nástroj, není to handicap mezi stovkou lidí, kteří hudbou žijí třeba od malička?“

Sudičky prostě u nás doma v tomto směru nenadělovaly, studoval jsem matematiku na vysoké škole, věnoval se ekonomii, řadu let jsem měl svoji firmu, pak mne oslovil bývalý ředitel, zda nechci normálně do práce k filharmonii jako ekonom, no a pak už byl jen krůček ke zmíněnému konkursu. Ale je fakt, že žiji v prostředí prodchnutém muzikou, a tak se musím hodně vzdělávat teoreticky, o skladatelích a jejich dílech toho už vím poměrně dost, jinak bych tu ani být nemohl.“

Velmi úspěšný manažer, pod jehož vedením se zlínské filharmonii daří po všech stránkách, přitom alespoň na první dojem působí „nemanažersky.“ Zaujme vstřícností, na první pohled citelnou slušností, skromností. To není nevýhoda, to je fakt.

Jdeme pro někoho možná trošičku hůře akceptovatelnou cestou, takzvaně vážnou hudbu chceme přiblížit co nejširší veřejnosti. Teď v dubnu nabídneme koncertní a pěvecké provedení stěžejních hitů Elvise Presleyho, předtím jsme takto přiblížili skupinu Queen i další nesmrtelné z oblasti pop music. Věřte nebo ne, lidé, kteří by k nám dříve vůbec nepřišli, odcházejí obohaceni a okouzleni a příště je máme v našem krásném sále třeba na daleko těžším Mahlerovi,“ přibližuje metodologii úspěchu Němý.

Koncem května odjedou zlínští filharmonici do Vatikánu, kde v nádherném prostředí úchvatných sakrálních staveb, konkrétně v bazilice Santa Maria Maggiore zahájí oslavy 1 150 let od příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu, které vyvrcholí v roce 2013. Pro Zlínské velká pocta a také velká výzva. Stejně jako pro Hradišťan, který vystoupí spolu s nimi. „Uvidíme, moc by nás poctilo, kdyby se koncertu 25.května zúčastnil i papež Benedikt XVI,“ doufá Němý.

Hudba a hudebníci jej provázejí v zaměstnání, jinak si potrpí na sedlání nepříbuzných koníčků. „Fotbal je mou vášní od malička,“ připomíná ředitel další „nemuzikantskou“ zálibu. Stejně tak má v portfoliu oblíbených činností historii a cestování. Po svých v blízké přírodě i milované Itálii.

--> --> --> --> -->