Zámky v Kroměříži i na Lešné se o Velikonocích oblékly do slavnostního hávu

Výstava Kamélie v kouzlu 30. let vyvolala u veřejnosti tak velký zájem, že se ji Arcibiskupský zámek v Kroměříži rozhodl pro velký úspěch prodloužit i přes velikonoční svátky. Oznámila Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavzu v Kroměříži.

Dosud výstavu navštívilo více než tři tisíce návštěvníků. K vidění je ve Studeném skleníku Květné zahrady, a to denně od devíti do 16 hodin.

Součástí výstavy je i prezentace fotografií historických interiérů hradů a zámků Veroniky Skálové a pro co nejlepší vystihnutí tehdejší atmosféry je expozice obohacena o dobové doplňky z 30. let a poslech dobové hudby,“ konstatovala Šnajdarová.

V Nové knihovně Arcibiskupského zámku si mohou lidé o Velikonocích prohlédnout také výstavu Tabula generalis diocesis olomucensis.Představuje unikátní objev – nález šestice měděných tiskařských matric map z druhé poloviny 18. století, ukrytých do ledna loňského roku v arcibiskupských sbírkách na kroměřížském zámku. Výstup na věž Arcibiskupského zámku pak zpestří výstava kovaných křížů mistra Tomáše Holíčka ze Sovince a jeho žáka Antonína Juračky.

Až do pondělka budou moci návštěvníci Zoo Zlín zavítat i do zámku Lešná, který bude speciálně kvůli velikonočním svátkům otevřen. Jak sdělila mluvčí zoo Romana Bujáčková, zámek je navíc poprvé v historii velikonočně nazdoben.

Zámecké interiéry doslova rozzářila jedinečná velikonoční výzdoba. Každý z 11 pokojů má svou osobitou a nápaditou výzdobu. Záplavu živých květin doplňují velikonoční vajíčka, vrbové proutí, pomlázky, osení, zajíčci, kuřátka a dokonce i malá výstava různých ptačích vajíček,“ podotkla Bujáčková.

--> --> --> --> -->