Dětské domovy v kraji. Odmítáme, že tlumíme děti léky

Velikonoce znamenají "menší provoz" i v dětských domovech Zlínského kraje. Například v Dětském domově a Základní škole ve Vizovicích zůstává na svátky šest dětí z patnácti, v Uherském Ostrohu devět z devětadvaceti.

Velikonoce tráví řada dětí u rodičů, ale svátky jara určitě oslaví i ty děti, které zůstávají,“ popisuje velikonoční dny ředitelka Dětského Domova a Základní školy ve Vizovicích Eva Čapková. Její svěřenci se vydají v pondělí společně za jednou z tet do Zlína, aby získali vymrskáním pořádnou pomlázku.

U nás to bude poněkud jinak,“ přidává se Jana Frühaufová, šéfka Dětského domova v Uherském Ostrohu. Na svátky zůstalo devět dětí, především odrostlejších chlapců. „Kluci se nemůžou dočkat šlahačky, v pondělí určitě vyrazí za svými spolužačkami, jejich čas jim blíže organizovat nebudeme,“ říká ředitelka.

Obě zkušené pedagožky ale zdaleka nežijí jen velikonočními radovánkami. Obě docela nadzdvihl článek v jednom hodně čteném denním periodiku o tom, že problémy se zlobivými klienty řeší dětské domovy podáváním útlumových léků.

Je to pořádná mystifikace,“ vysvětluje Frühaufová. „Z 29 dětí máme jediného kluka, který bere po konzultaci s lékařem pravidelně léky. Navíc si nutnost medikace přinesl do domova sebou. Každý takový případ se navíc konzultuje s dětským lékařem, rozhodně nejsme ti, kteří by dětem podávali léky, pokud to situace a zdravotní stav striktně nevyžadují,“ říká ředitelka.

Vizovická šéfka Čapková je pobouřena ještě více. Poukazuje na jednostranné informování v neprospěch dětských domovů, jménem jejich federace se obrátlila na redakci s vysvětlujícícím stanoviskem. „Rozhodně nevím o žádných frontách na léky a o zneužívání situace a umělém zklidňování pomocí léků,“ ohrazuje se Čapková. Navíc připomíná, že každá případná léčba musí být probrána nejen se zákonným zástupcem dítěte, ale i s psychiatrem či neurologem.

Ještě, že máme raději pozitivní případy dopadů naší práce a talentu dětí. Tím z poslední doby může být například fakt, že se náš klient Jaroslav Jambor právě dostal ke studiu na taneční konzervatoř a před pár dny úspěšně coby taneční partner vystupoval s Helenou Vondráčkovou,“ těší ředitelku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x