Zahradnice z Březnice předběhla čas

Březen - za kamna vlezem. Duben - ještě tam budem. Anebo navzdory pořekadlům a chladnému počasí: Březen - do skleníku vlezem, duben - sklízet už budem. Paní Vrlová z Březnice nedaleko Zlína letos ruší zažité časové zvyklosti.

Malý zázrak dokázala ve svém skleníku paní Zdenka Vrlová z Březnice u Zlína. Byla hodně pilná a právě dnes, 11. dubna, může snad jako nikdy v minulosti sklízet první úrodu. Ve skleníku jí totiž už teď dozrál krásně zelený hlávkový salát.

Vždycky bývá až kolem prvního května, tentokrát jsem na to ale šla trochu jinak. Semínka jsem si v kuchyni hýčkala teplem v květináči a když vyrostly maličké přísady, šup s nimi do skleníku. Zrovna jsem v březnu zachytila pár krásných slunečných dnů a rostlinky k mému potěšení i úžasu rostly jako z vody.“ Tedy jako ze sluníčka a z vody, musí se dodat. Paní Zdenka strávila ve skleníku hodně času, právě dobrá zálivka byla důležitá.

Výsledkem pilné práce je o tři týdny dříve než jindy nádherný hustý porost hlávkového salátu. „Co s ním, je jasné, dnes bude k obědu bramborová kaše, uzené maso a k tomu čerstvý hlávkový salát. Samozřejmě se špekem,“ směje se úspěšná zahradnice, která letos předběhla paní Přírodu o celé tři týdny…

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x