Valašskomeziříčská radnice v květnu zahájí zkušební provoz projektu Radiobus

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Doprava na vyžádání neboli Radiobus zahájí ve Valašském Meziříčí od 1. května svůj tříměsíční zkušební provoz. Oznámila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Provoz speciálních autobusů si vyžádá úpravu 20 málo využívaných spojů u čtyř stávajících linek MHD.

Spoje, které si budou muset lidé nejpozději 30 minut před jeho uskutečněním objednat, budou v jízdním řádu označeny barevně a negativní značkou „r“ s poznámkou, že je spoj nutné objednat telefonicky na dispečinku ČSAD na čísle 606 721 557,“ vysvětlil ve zkratce princip fungování dopravy na vyžádání vedoucí odboru komunálních služeb valašskomeziříčské radnice Václav Chajdrna.

Cena jízdenky MHD činí ve Valašském Meziříčí v současné době pro dospělého devět korun. „Jízdné v případě spoje na vyžádání bude stejné,“ podotkl vedoucí odboru.

Zavedením dopravy na vyžádání předpokládá město výraznou úsporu nákladů. „V případě, že oproti současnému stavu vyjede po dobu zkušebního provozu jen polovina spojů, za tři měsíce uspoříme téměř 50 tisíc korun,“ řekl místostarosta města Jiří Pernický (nez.).

Zkušební provoz je účelně naplánován jak v měsíci školního vyučování, tak v době letních prázdnin. „Poté na základě poznatků město rozhodne, zda dále systém vyvíjet,“ uvedl místostarosta města. Navazující kroky spočívají v inovacích, modelování linek, ekonomice provozu a zapojení nových kapacit stávajícího dopravce a dalších přepravních kapacit.

Jízdní řády dopravy na vyžádání budou v nejbližších dnech uveřejněny na webových stránkách města www.valasskemezirici.cz. Budou také součástí květnového vydání Valašskomeziříčského zpravodaje. „Občané města a místních částí budou o změnách dále informováni prostřednictvím předsedů osadních výborů, plakátů ve všech zastávkách MHD, bannerů na vlakovém nádraží a na stanici MHD, u náměstí, případně přímo v autobusech MHD,“ dodal Pernický.

V případě linky 946501 Krhová, točna – železniční stanice – Podlesí, točna se budou změny týkat čtyř spojů. U opačného směru tří spojů. V případě linky 946503 Podlesí – Poličná – železniční stanice – Bynina si budou muset lidé i v opačném směru objednat shodně tři spoje. Na lince 946505 Juřinka – železniční stanice – Juřinka si budou lidé v případě zájmu muset telefonicky objednat pět spojů a na lince 946507 Hrachovec – železniční stanice – Hrachovec si zájemci po tři měsíce budou objednávat telefonicky dva spoje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x