Ve Zlíně přibudou nové názvy ulic

ZLÍN - Nové ulice ve zlínských místních částech Zlína, v Kostelci a v Přílukách, mají svá pojmenování. Uvedl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Nové názvy ulic ponesou jména jako například Švestková, Třešňová nebo Bylinná, Pampelišková, Mařinková, Jitrocelová, Podbělová, Dobromyslová, Řepíková či Plicníková. Názvy už zastupitelé schválili.

To, že názvy ulic spojuje určité téma, není náhoda. Jde o postup, který již několik let používá Komise pro názvosloví a místní orientaci. Pojmenováváme ulice, které na sebe navzájem navazují a vytvářejí celé nově zastavěné lokality. Tím, že k sobě mají blízko i tématicky, usnadňují orientaci v těchto nových čtvrtích,“ vysvětlil Tomáš Lang, člen jmenované komise magistrátu.

O nových názvech ulic nerozhodují jen úředníci, názvoslovná komise se zpravidla obrací s nabídkou spolupráce i na obyvatele dané lokality nebo firmy, které stavbu ulic realizují. Zájemcům o spolupráci posílá radnice schválený postup pro pojmenování ulic i seznam již pojmenovaných ulic, aby nedošlo k tomu, že navrhnou název, který je již používán. „Zapojení obyvatel a komise místní části do výběru názvu ulic nám připadá vhodné, vzhledem k tomu, že jsou to především lidé, kteří budou na nových adresách bydlet. Pokud je to jen trochu možné, rádi jim vyjdeme vstříc,“ doplnil Lang.

Jména nových ulic nemusejí pocházet jen ze světa přírody. Důkazem toho mohou být například nově pojmenované ulice na Kudlově, které dostaly jména po významných osobnostech zlínských filmových ateliérů: Zemanova, Klosova, H. Týrlové, Pinkavova, Cvrčkova a Hackenschmiedova.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x