Záhada "jednoušáků" ze Slavičína. Pořádná rarita

Jednu pozoruhodnou záhadu mají v chovatelské rodině Nováků ve Slavičíně. Pan František se ušákům věnuje už  téměř půl století. Ale, aby měli mladí králíci jen jedno ucho, tak to prý ještě neviděl.

Na dvoře u Nováků na okraji Slavičína vládne absolutní pořádek. A tomu pořádku zase vládne pan František Novák. Na něm přímo poznáte, jak má rád domácí zvířata. Třeba v králíkárnách má 40 krásných kousků. Nejvíce z jednoho vrchu bylo obdivuhodných třináct mladých…

V posledním osmičlenném vrhu pohledných kříženců belgického obra s velkým stříbřitým světlým jsem našel něco, co za téměř půl století práce s králíky nepamatuji,“ vysvětluje neuvěřitelnou raritu pan Novák. Do rukou bere tři chlupaté prcky. Už na první pohled poznáte, že něco nehraje. Hlavičky jim totiž zdobí vždy jen jedno ucho. Právě u ušáků věc naprosto nevídaná.

Někdo by si mohl myslet, že jde o nevšední genetickou anomálii, ale tak to určitě není, můj králičí rod je dokonale vyšlechtěný, tohgle prakticky vylučuji i kdy odborná periodika a literatura uvádějí nejrlznější záhady, “ říká pan František. Důvod „ušního deficitu“ je poněkud jiný.

Víte, pro samici je mnohonásobný porod vždy věc velice složitá, porodní asistentky jaksi nevedeme a tak se nemůžeme divit, že se někdy maminka chová doslova macešsky, aniž by na tom měla negativní podíl. Naopak, tentokrát se dozajista snažila pomoci prckům na svět tak usilovně, že jim prostě jejich křehoučká ouška ukousla, ale to jim na krásě vůbec neubírá. Naopak, až to budou pořádní pětikiloví macci, to se teprve přijďte podívat,“ loučí se sympatický pan chovatel na prahu svého domu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x