Stoletá paní Božena Staroveská. Jubilantka fandí Schumacherovi

Zrovna oslavila životní stovku. Celý život sportovkyně, celý život obuvnice. Divte se pak, že paní Božena Staroveská mimo svých dalších aktivit, fandí Formuli 1. A že se jí nejvíce líbí Michael Schumacher.

Ona totiž klientka Domu pokojného stáří na zlínských Jižních Svazích paní Božena Staroveská sportu rozumí. „Vždycky jsem ho měla ráda, pohyb a s ním spojené zdraví jsou to nejskvělejší, co v životě máme,“ říká s úsměvem s narážkou na to, v jak dobré kondici se i ve svých 100 letech nachází. V neděli ráno byste ji našli u obrazovky, u závodu Formule 1, který se tentokrát jel v Číně.

Paní Božena, rodačka ze severomoravského Příboru, dorazila za dobrou prací ve 30. letech minulého století jako spousta dalších mladých lidí do baťovského Zlína. Práci v obuvnickém průmyslu zůstala věrná, dlouhá léta pracovala jako mistrová. „Byl to i její koníček, jako mistrová přicházela mezi prvními a odcházela naopak jako poslední,“ posílá na adresu velmi oblíbené stařenky zprostředkovaně chválu vedoucí zlínského Domu pokojného stáří Jana Chovancová.

run_function(‚id‘,’54‘,’14209′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’11‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14209‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’54‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Paní Božena drží ve Formluli 1 palce Michaelu Schumacherovi. Určitě i proto, že přidáním jediného písmena Schuhmacher, získáte čistý překlad z němčiny – tedy obuvník. A tak obuvnice drží palce „téměřobuvníkovi.“ „Velká škoda, že ho zazlobilo auto vinou mechaniků, určitě by vyhrál,“ bere Schumacherovu čínskou smůlu s nadhledem stoletá paní.

A ještě zajímavost, paní Božena je prakticky na den o rovných deset let starší než další velký zlínský obuvník. Pan Karel Podzimek se s ní musel léta potkávat v místním areálu. Před pár dny v těsně nedožitých 90 letech odešel do obuvnického nebe za dalšími velkými ševcovskými vzory Baťovy dynastie. Do posledních dnů usilovně pracoval. Tak ho to u Baťů naučili. A teď to určitě probírají v ševcovském nebi.
Paní Staroveská tak drží pomyslný zlínský ševcovský veteránský prapor už bez něj. Tak ať jí to hodně dlouho vydrží.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14210′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚322‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14210‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x