Historickým městem roku 2011 je Uherské Hradiště

Historickým městem roku 2011 se na úterním vyhlášení ve Španělském sálu Pražského hradu stalo Uherské Hradiště ze Zlínského kraje. Porazilo tak další dva finalisty - Kutnou Horu a Chrudim - a získalo odměnu od ministerstva kultury ve výši jednoho milionu korun.

Dojetí mírně převažuje nad radostí. Je to velmi slavnostní událost a ty emoce jsou velmi silné,“ řekl při předávání ceny místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Uherské Hradiště vyhrálo soutěž poprvé, ačkoli na nejvyšší stupeň aspirovalo v minulosti již třikrát. „Ocenění je pro nás mimořádně cenným dokladem, že péče o památky v našem městě je na vysoké úrovni. Jde o satisfakci za nikdy nekončící a trvalé úsilí uchovat Uherské Hradiště jako historické srdce Slovácka. Vyhrát v konkurenci měst, jejichž památkové zóny jsou několikanásobně větší a bohatší než ta naše, je pro nás úžasný úspěch,“ doplnil Blaha. Podle jeho slov hodnotící komise ocenila město nejen za realizované akce loňského roku, ale také za přístup města k památkám jako takový.

Město již plánuje, jak naloží s milionovou finanční odměnou za vítězství v soutěži. „S největší pravděpodobností peníze použijeme při letošní obnově fasády a střechy domu s číslem popisným 157/158 na rohu Masarykova náměstí a ulice Havlíčkovy, kterému místní říkají Atrium,“ prozradil vedoucí odboru architektury, plánování a rozvoje uherskohradišťského městského úřadu Aleš Holý.

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) přítomným během vyhlášení řekla, že jde o velký svátek, a ujistila je, že si nepřeje slučovat či rušit ministerstvo kultury. „Nedovedu si představit, že by bylo ministerstvo kultury zrušeno či sloučeno s jiným rezortem. Nedovedu si představit, jak by pokračoval Program regenerace,“ prohlásila.

Uherské Hradiště leží 23 kilometrů jihozápadně od Zlína a žije v něm přes 25 tisíc obyvatel. Založeno bylo 15. října 1257 králem Přemyslem Otakarem II. a památková zóna zde byla vyhlášena v roce 1990.

Města Kutná Hora a Chrudim, která se umístila za Uherským Hradištěm, v úterý získala shodně po 100 tisících korunách.

Vyhlášení historického města roku 2011 se konalo u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel, který připadá na 18. dubna.

--> --> --> --> -->