Ve Zlíně se začaly třídit nápojové kartony

ZLÍN - Obyvatelé Zlína mohou nově třídit i nápojové kartony, v krajské metropoli jde o novinku, přitom drtivá většina měst v České republice už nápojové kartony třídí. Sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Lidé tak mohou odkládat obaly od džusu, mléka a dalších nápojů do žlutých kontejnerů společně s plasty. „Srovnali jsme krok s nejmodernějšími trendy v třídění odpadů. Od tohoto momentu se díky aktivitě občanů mohou nápojové kartony dále recyklovat. Zatím končily většinou ve směsném komunálním odpadu a následně bez dalšího využití na skládkách,“ sdělila Vladimíra Pavlovová z odboru životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína.

Aby bylo třídění nápojových kartonů a dalších komodit pro obyvatele Zlína pohodlnější a dostupnější, přibudou ve městě i další barevné kontejnery. Ze současných 990 se jejich počet zvýší o dalších sto kusů. Jejich nákup a rozmístění zajistí, v rámci společného projektu se Zlínským krajem, autorizovaná obalová společnost EKO-KOM. Ta v České republice zajišťuje systém třídění a využití obalových odpadů.

Žluté kontejnery na plasty, kterých je ve městě téměř 300, budou pro větší názornost a přehlednost doplněny také speciální oranžovou nálepkou – symbolem třídění nápojových kartonů. Každá domácnost ve městě ještě v těchto dnech obdrží speciální leták, kde občané najdou další informace o třídění a recyklaci nápojových kartonů,“ doplnil regionální manažer společnosti Marek Hruška.

Svážení žlutých kontejnerů s plasty a nápojovými kartony zajišťují Technické služby Zlín. Jejich obsah poputuje na dotřiďovací linku, jejíž pracovníci různé druhy plastů a nápojové kartony ručně oddělí. Odtud pak roztříděné obaly poputují k dalšímu zpracování.

Nápojové kartony se skládají až ze tří materiálů – kvalitního papíru, kovové a plastové folie. Zájem o recyklaci papírové složky mají papírny, plast a hliník mohou sloužit k výrobě různých předmětů. Častější způsob recyklace nachází uplatnění ve stavebnictví – obaly od nápojů se rozemelou a následně se působením tlaku a tepla lisují do podoby izolačních desek. Z těch se v současnosti montují i celé domy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x