Obyvatelé částí Poličná a Krhová odsouhlasili v referendu odtržení od Valašského Meziříčí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nadpoloviční většina obyvatel místních částí Poličná a Krhová odsouhlasila v sobotním referendu odtržení od Valašského Meziříčí. V neděli informoval zmocněnec přípravného výboru Vladimír Místecký.

Referendum se uskutečnilo v sobotu od 8. do 20. hodiny. „Vše probíhalo spontánně. Tolik lidí nikdy nepřišlo. Všichni se snažili. Dost občanů bylo proti odtržení, ale nakonec se nadpoloviční většina rozhodla hlasovat pro,“ uvedl Místecký.

Z celkových 1419 lidí z Poličné odevzdalo 1010 platných hlasů, z nichž 798 bylo pro rozdělení. V Krhové 1617 občanů odevzdalo 1121 platných hlasů, z toho 992 vyznělo pro samostatnost.

Výsledky ohlásíme na kraji a na ministerstvu. Budeme postupovat podle zákonů. Samostatné obce by měly vzniknout k 1. lednu 2013,“ řekl.

Podle něj myšlenka na odtržení Poličné a Krhové vznikla loni v listopadu, kdy zastupitelé ve Valašském Meziříčí rozhodli o zrušení základních škol v těchto místních částech. „Nenašli jsme jinou možnost, jak jejich usnesení zrušit a školy zachovat, než se osamostatnit,“ vysvětlil Místecký.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x