Za propagaci nacismu uložil soud v Kroměříži pětici mužů podmíněný trest

Tříletý trest odnětí svobody s podmínečným odkladem na tři roky uložil v pondělí Okresní soud v Kroměříži pětici mužů, kteří čelili obžalobě ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Nacismus měla pětice propagovat prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Trest pro Pospíšilíka a Pohanku zahrnoval i postih za přečin porušování autorských práv, policie u nich totiž nalezla ilegální software. Oba už softwarové společnosti uhradili vzniklou škodu.

Dva obžalovaní, Tomáš Čermák (27) a Antonín Pohanka (28), pocházejí z Kroměříže. Jan Chudárek (20) a Tomáš Pospíšilík (20) jsou z Holešova a poslední obžalovaný Antonín Cápek (19) z Chropyně na Kroměřížsku.
Na svých profilech obžalovaní zveřejňovali různá videa s nacistickými symboly a hudební klipy s neonacistickou tematikou. Většina z obžalovaných se také osobně účastnila některých akcí, které pořádali extrémisté a mezi důkazy byly i fotografie, které například Pospíšilíka či Chudárka zachytily, jak se s kamarády zdraví zvedlou pravicí.

Obžalovaní i u pondělního soudu prohlásili, že se cítí nevinní. Kdyby prý věděli, že stahování určité hudby je trestné, nedělali by to. Podle soudce Karla Rašína ale byla obhajoba postavená na tom, že mladí lidé nerozuměli zahraničním textům a české písně pak poslouchali jen kvůli hudbě, velmi naivní. „Soud tomu neuvěřil,“ podotkl Rašín.

Chudárek s Pohankou se na místě vzdali práva na odvolání. Cápek, Čermák a Pospíšilík si vzali lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupce.

--> --> --> --> -->