Zlínský student má nevšední přání. Chce zachraňovat životy

Je mu sedmadvacet. Na zlínské univerzitě pokračuje ve studiu doktorského studijního oboru. A taky má jeden skvělý nápad. Chce zachránit alespoň jeden jediný lidský život. A pak možná mnoho dalších...

Milan Hnátek vytáhl hodně originálním způsobem do boje se zákeřnými chorobami a poruchami krvetvorby. Ty si lidé nejčastěji ztotožňují s akutní formou leukémie. Patří sem ale také anémie a některá další onemocnění. „Prostě mne napadlo, že bych rád někomu zachránil život. Možná, že dnes činíme první krok, na rektorátu zlínské univerzity totiž pořádáme od 15 hodin přednášku Darování krvetvorných buněk a transplantace kostní dřeně. Pozval jsem Gabrielu Hoškovou z pražského IKEMu, která přítomné seznámí se základními atributy léčby, získávání nových dárců krvetvorných buněk i s mnoha dalšími zajímavostmi, které s problematikou souvisejí,“ láká na dnešní odpoledne především své kolegy studenty Milan Hnátek.

Proč především studenty a mladé lidi? „Protože se dárci rekrutují z věkové skupiny 18-35 let, ideální pak jsou muži kolem pětadvaceti. O věkových limitech, způsobu darování, světových i českých registrech, o tom, jak může zdravý člověk zachránit život někomu jinému a o mnohém dalším bude řeč právě na přednášce,“ láká Gabriela Hošková, která pracuje na našem špičkovém pracovišti v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM. To shromažďuje registr zhruba 20 000 potenciálních dárců. Pracoviště transplantuje nejen kostní dřeň a zachraňuje tak lidem postiženým chorobami krvetvorby život, ale jako jedno z mála u nás získává věhlas například transplantacemi ledvin, plic, srdce, ale i dalších orgánů.

Na celém světě je dnes asi 19 milionů dárců krvetvorných buněk, Mekkou jsou v tomto směru Spojené státy, kde je v registrech 14 milionů dárců. U nás vedle pražského pracoviště působí také další v Plzni, dohromady je to ovšem pořád pouze kolem 60 tisíc lidí. „Jde nám o to jejich počet neustále zvyšovat a omlazovat,“ zve na dnešní přednášku Hošková.

Studenti dnes mají jedinečnou příležitost vytáhnout do boje se zákeřnými chorobami. Povědomí o problematice je prvním krokem k potenciálnímu dárcovství. „To je samozřejmě naprosto dobrovolné a odvíjí se od výborného zdravotního stavu mladých lidí,“ doplňují společně Hošková i autor skvostné myšlenky Hnátek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x