Vsetínská nemocnice shání dárce krve s negativním Rh faktorem

VSETÍN - Transfuzní oddělení vsetínské nemocnice uvítá nové dárce, a to především s Rh negativními krevními skupinami. Sdělila mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Při organizaci jednotlivých odběrů krve musíme zohlednit aktuální potřeby zpracovatele krve, se kterým máme podepsanou smlouvu,“ konstatoval primář hematologicko transfuzního oddělení Karel Srovnalík. Vsetínští jsou tak vázáni počtem odběrů i spektrem aktuálních krevních skupin. „Obecně platí, že nejméně žádána je krevní skupina AB, nejvíce naopak krevní skupiny s negativním Rh faktorem,“ uvedl primář.

Právě proto vsetínské transfuzní oddělení pořádá nábor nových dárců s Rh negativními krevními skupinami. „Důvodem není akutní nedostatek, ale omlazení a doplnění stávajícího registru,“ doplnil Srovnalík.

Ve Vsetíně každý týden odeberou krev od padesátky dobrovolných dárců, odběry se konají vždy ve středu. Podrobnosti a kontakty najdou zájemci na internetových stránkách oddělení, informovat se mohou také na telefonním čísle 571 490 605.

Dárcovství krve ve Vsetíně má již osmdesátiletou tradici, první záznam pochází z 6. srpna 1932, kdy správa nemocnice vybídla mladé a zdravé občany, aby se přihlásili jako dárci krve. V roce 1948 byla zřízena Národní transfuzní služba a náborem byl pověřen Československý červený kříž. Nemocnice v té době prováděla takzvané transfuze přímé (dárce daroval krev přímo u lůžka nemocného) nebo přivážela konzervovanou krev z transfuzní stanice v tehdejším Gottwaldově. V roce 1954 byla ve Vsetíně postavena transfúzní stanice, její pracovníci vyjížděli za dárci odběrovým autobusem, později byli dárci sváženi autobusem do Vsetína.

Transfuzní oddělení vystřídalo několik míst, kde působilo. V listopadu loňského roku se přestěhovalo z polikliniky do nového moderního Pavilonu patologie a centralizovaných laboratoří. Investorem stavby byl Zlínský kraj, který ze svého rozpočtu uvolnil bezmála 64 milionů korun, 40 milionů činila dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava. Vnitřní vybavení v hodnotě 17 milionů korun uhradila z vlastních prostředků Vsetínská nemocnice.

Hematologicko-transfuzní oddělení Vsetínské nemocnice má v současné době v evidenci čtyři tisíce dárců krve. „V loňském roce jsme měli 1843 odběrů, letos už u nás darovalo krev 731 dárců,“ dodala vedoucí laborantka oddělení Marie Rafajová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x