Obuvnické muzeum. Místo poklidu horečné "všedělání"

Obuvnické muzeum, jedno z turistických lákadel Zlína má už nějaký čas zavřeno. To ale ani v nejmenším neznamená, že by se tam neděly věci. Ba naopak, když se dostanete dovnitř, nestačíte se divit, jak je tam, živo.

To víte, že se nám po návštěvnících stýská, ale právě teď máme při obměnách expozice tolik práce, že bychom to za chodu prostě nestíhali,“ vysvětluje přechodné uzavření zdejší vedoucí Miroslava Štýbrová. Za pár dnů se sem ale lidé budou moci podívat znovu.

Vernisáží v podvečer 3. května tu otevřou výstavu Ach ty marnivé ženy. „Představuje přesně v intencích názvu botky, kabelky, šperky a spoustu dalších doplňků, bez nichž my ženy často k údivu mužů prostě nemůžeme být. Jednou z pozoruhodností jsou určitě šaty a boty Ivany Trumpové, zlínské rodačky, tak jak je nosila do nejvyšší americké společnosti někdy v devadesátých letech. Ale k vidění těch marnivostí bude mnohem více,“ láká Štýbrová.

150 nejlepších „kousků“ musely dámy z muzea připravit pro jinou expozici. Má název Boty, botky, botičky a od čtvrtka ji budou moci obdivovat návštěvníci výstavní síně ve Valdštejnské zahradě v Senátu Parlamentu České republiky. „Připravit neznamená jen opatrně a důkladně zabalit a vychystat k transportu, ale vytvořit také jejich popis v češtině, angličtině a němčině,“ vysvětluje vedoucí muzea. „Vždycky, když vyvezemě některé naše věci mimo Zlín, cítím o ně obrovský zájem, například v Praze je veřejnost skutečně nadšená i z menších kolekcí a tak se těšíme, že tato, poměrně rozsáhlejší, bude mít úspěch,“ naznačuje věci příští vedoucí Obuvnického muzea.

Stěhování ve velkém a tudíž pořádné všedělání ale muzeum teprve čeká. Expozice patřícÍ k turistickým tahákům Baťova města se definitivně uzavře poslední srpnový den. Od října letošního roku bude sbírka prezentována v rámi nově vznikající expozice Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost, která bude součástí nově vznikajícího Baťova institutu v budovách 14 a 15 ve zdejším kdysi dlouhá léta obuvnickém areálu.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14337′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚331‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14337‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

--> --> --> --> -->