Vsetínští chirurgové získali harmonický skalpel nové generace

VSETÍN - Při operacích nádorů a dalších zákrocích v dutině břišní nyní chirurgové ve vsetínské nemocnici používají moderní harmonický skalpel nové generace. Informovala mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Přístroj umožňuje díky použitým technologiím provádět rozsáhlejší výkony, zmenšovat riziko krvácení, potřeby transfuzí, zároveň výrazně zlepšuje a zkracuje hojení ran. Nákup vybavení v celkové hodnotě 300 tisíc korun zajistila sponzorským darem společnost Austin Detonator, která Vsetínskou nemocnici dlouhodobě podporuje.

Harmonický skalpel je operační technologií určenou pro řez tkání a stavění krvácení, která je jemnější, šetrnější a bezpečnější než ostatní běžně používané metody. Vsetínská nemocnice již v minulosti měla k dispozici dvě generace harmonických skalpelů. „Má dvě funkce. První z nich je ultrazvuková, kdy speciální přístroj preparuje v operačním poli tkáň a současně zastavuje i krvácení z cév o průměru tří až pěti milimetrů. K dispozici je však i speciální elektrokoagulační nástroj, který dokáže zastavovat krvácení u cév do průměru pěti až sedmi milimetrů,“ upřesnil primář chirurgického oddělení nemocnice Jaroslav Sankot s tím, že operatéři harmonický skalpel využijí jak v klasické chirurgii, tak v chirurgii laparoskopické. Nové vybavení jim umožňuje provádět i operace, které by dříve mohly být pro pacienta rizikové.

Vsetínští chirurgové se zaměřují na onemocnění zažívacího traktu. Zabývají se širokou škálou zánětlivých i nádorových onemocnění v dutině břišní. Zvláštní důraz kladou na léčení nádorů střev, ve kterém dosahují velmi dobrých výsledků. „Využíváme moderních technik, v posledním roce i možnosti peroperační ultrasonografie, která lépe posoudí rozsah nádoru a přítomnost metastáz přímo v průběhu operace. Někteří z nás se specializují na úrazovou chirurgii a provádějí moderní postupy při syntézách zlomených kostí, což je přínosné v našem regionu s letní i zimní turistikou,“ doplnil primář chirurgického oddělení.

Při oddělení vzniklo před pěti lety Centrum pro řešení kýl, které vyhledávají pacienti ze širokého okolí. „Zde používáme nejmodernější implantáty a máme velkou úspěšnost v dlouhodobých výsledcích,“ dodal primář. Chirurgové realizují moderní postupy operací křečových žil, které využívají i pacienti i ze vzdálenějších regionů. Úzce rovněž spolupracují se vsetínským mammografickým pracovištěm.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x