Kraj plánuje ve Vsetíně chráněné bydlení menšího typu

VSETÍN - Zlínský kraj v rámci přeměny velkých ústavních zařízení na zařízení menšího typu zvažuje vybudování chráněného bydlení pro šest dospělých lidí s lehkým mentálním postižením v rodinném domě ve Smetanově ulici ve Vsetíně. Řekla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

V objektu do konce minulého roku sídlila poradna. Zástupci Zlínského kraje a Domova pro osoby se zdravotním postižením v Zašové už vsetínské radní o záměru informovali. Kvůli transformaci přecházejí klienti z velkých sociálních zařízení do bytů či rodinných domů v běžné zástavbě a žijí způsobem života, který je obvyklý pro jejich vrstevníky.

Lidem se zdravotním postižením budou ve městech vybudována menší zařízení, která mají rysy rodinného charakteru a jsou se zajištěnou odbornou péčí,“ vysvětlila I. místostarostka města Květoslava Othová (KDU-ČSL).
Město Vsetín se podle ní snažilo najít vhodné pozemky pro vybudování malých zařízení. „Jsme městem, které může nabídnout novým klientům řadu návazných sociálních služeb a aktivit pro plnohodnotné prožití volného času. Zároveň ale požadujeme, aby byla se záměry seznámena veřejnost a pro plánované nové soužití bylo vytvořeno pozitivní klima,“ doplnila Othová.

Do chráněného bydlení ve Vsetíně by měli přijít klienti z Domova pro osoby se zdravotním postižením v Zašové. „Mají drobné zdravotní handicapy a stejné právo jako jejich vrstevníci žít normálním způsobem života a ne v ústavu na okraji společnosti,“ poznamenala radní Zlínského kraje a zastupitelka Vsetína Taťána Nersesjan (ČSSD).

Chráněné bydlení je pobytová sociální služba, v rámci které je poskytována strava nebo pomoc při zajištění stravy, ubytování, pomoc při zajištění chodu domácnosti, dále jsou zajištěny výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti a sociálně terapeutické činnosti.

Z počátku bude personál klientům k dispozici nonstop. Postupem času budeme snižovat počet pracovníků v rovnováze se sníženou potřebou klientů. Pracovníci budou klienty doprovázet do návazných služeb, budou je seznamovat s prostředím města Vsetína. Budou také dohlížet na chod domácnosti a pomáhat při každodenních činnostech dle individuálních potřeb tak, aby se mohli klienti, co nejvíce osamostatnit,“ uzavřela projektová manažerka transformace Domova pro osoby se zdravotním postižením v Zašové Jitka Němcová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x