PASY PRO DĚTI: Zlínské úřednice tráví v těchto dnech v práci více času

ZLÍN - Zvýšený zájem rodičů o vydání cestovních pasů pro děti zaznamenává v poslední době zlínský magistrát. Jak řekl mluvčí města Zdeněk Dvořák, mnohé úřednice jsou kvůli náporu zájemců v práci i po běžné pracovní době.

Zvýšený zájem rodičů o dětské pasy souvisí s nařízením Evropského parlamentu, podle kterého od 26. června letošního roku nesmí děti mladší 15 let cestovat do zahraničí pouze zapsané do pasu některého ze svých rodičů.

Každý člen rodiny musí mít při cestě do zahraničí svůj cestovní pas. Je to povinnost, na kterou by rodiče měli myslet, pokud plánují se svými dětmi letní dovolenou mimo Českou republiku,“ upozornil Antonín Šrajer, vedoucí Odboru občansko-správního magistrátu.

Od začátku dubna už magistrát přijal 513 žádostí o vydání cestovního pasu pro nezletilé děti, což je několikanásobně více než za stejné období loňského roku. „Čekárna bývá tak plná, že úřednice mnohdy končí až hodinu po běžné zavírací době. Snaží se zájemce odbavit,“ vysvětlil Dvořák. O mimořádných úředních hodinách ale zatím magistrát neuvažuje.

Pracoviště cestovních dokladů sídlí v budově v ulici L. Váchy. Základní podmínkou pro vyřízení žádosti je trvalý pobyt dítěte ve správním obvodu Zlín. Pro vyřízení cestovního pasu pro dítě do 15 let je nutné, aby se dostavil zákonný zástupce i s dítětem. Zákonný zástupce předkládá originál rodného listu dítěte a svůj platný občanský průkaz. Není třeba vyplňovat žádný formulář. Příslušná žádost je vyřizována na pracovišti elektronicky, včetně pořízení fotografie dítěte. Správní poplatek činí 100 korun. Zákonná lhůta pro vydání cestovního pasu je do 30 dnů, jeho platnost je pět let.

Novinkou od letošního roku je možnost vydání občanského průkazu pro dítě mladší 15 let. Správní poplatek činí 50 korun, platnost tohoto dokladu je rovněž pět let. Postup pro vyřízení je stejný jako u cestovního dokladu s tím, že o doklad lze zažádat na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Občanský průkaz zvýší možnost identifikace dítěte, například v situacích, kdy žádá o slevy v MHD nebo při vstupech do hradů a zámků. Na doklad také dítě může cestovat po zemích Evropské unie. „Zájem o ně je, už jsme jich vydali několik desítek kusů,“ sdělil Antonín Šrajer.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x