Video: Sonja Baťová převzala ve Zlíně čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati

ZLÍN - Sonja Baťová, manželka zesnulého Tomáše Bati juniora, převzala ve čtvrtek čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jak řekl rektor univerzity Petr Sáha, škola Sonje Baťové udělila čestný doktorát za dlouholetou podporu univerzity.

Sonja Baťová se stala v pořadí třetí nositelkou hodnosti doctor honoris causa. Stejnou hodnost už před ní na zlínské univerzitě získal José Manuel Barroso a architektka Eva Jiřičná.

Paní Sonje Baťové jsme se doktorát rozhodli udělit za její podporu univerzity od jejího založení až do současnosti, za její propagaci v zahraničí a za osobní přínos k rozvoji mezinárodních vztahů univerzity,“ upřesnil Sáha.

Sonja Baťová se narodila ve Švýcarsku. Studovala architekturu a chtěla se stát architektkou. V roce 1946 se ale provdala za Tomáše Baťu a stala se první dámou obuvnického světa. Společně cestovali po světě, budovali svou firmu a rozvíjeli řadu neziskových aktivit. Od 90. let 20. století podporovala Sonja Baťová spolu s manželem založení univerzity ve Zlíně. Tomáš Baťa se stal prvním předsedou správní rady univerzity a po jeho smrti se Sonja Baťová sama stala její členkou. Propaguje jméno univerzity v zahraničí, vytvořila cyklus přednášek zaměřený na zodpovědný kapitalismus, které každý rok střídavě pořádá zlínská univerzita v České republice a torontská York University v Kanadě.

Sonja Baťová je držitelkou řady prestižních ocenění a vyznamenání. Má například nejvyšší kanadské ocenění Officer of the Order of Canada, vyznamenání OSN za práci pro životní prostředí a je také nositelkou čestných doktorátů několika amerických univerzit.

Slavnostního aktu udělení čestného doktorátu Sonji Baťově se ve Zlíně zúčastnila řada známých osobností. Osobně dorazila mimo jiné i slovenská politička Magda Vášáryová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x