Lidem se otevře nová Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Nově postavená Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm bude od soboty v provozu. Řekl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Stavba realizovaná podle původních plánů slovenského architekta Dušana Sama Jurkoviče bude veřejnosti otevřena až do poloviny října, a to denně od devíti do 17 hodin.

Nová dominanta dříve lázeňského města Rožnov pod Radhoštěm vyrostla na kopci nad Valašským muzeem v přírodě. Své jméno dostala podle slovenského architekta Dušana Samo Jurkoviče, který tuto rozhlednu na objednávku turistického spolku ve Valašském Meziříčí navrhl do nedalekého Brňova.

Jurkovičova rozhledna je umístěna na Karlově kopci (480 metrů nad mořem). Výška rozhledny je 31,09 metru, výška vyhlídkové plošiny pak 18,8 metru nad úrovní terénu. Celkové náklady na vybudování rozhledny se vyšplhaly na 12,2 milionu korun. Část prostředků získalo město z dotace Regionálního operačního programu (8,4 milionu korun), část věnovala Nadace Děti-Kultura-Sport (2,1 milionu korun).

Zajímavostí stavby je například to, že veškeré kovářské a klempířské práce a většina tesařských prací včetně detailů byly prováděny ručně za použití starých, dnes již téměř nepoužívaných, pracovních postupů. Na stavbu rozhledny padlo 200 metrů krychlových kulatiny a barevné řešení rozhledny odpovídá Jurkovičovým stavbám na Pustevnách. Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm je stavěna dle původních architektových návrhů pouze s drobnými úpravami vycházejícími ze současných platných předpisů.

Základní vstupné činí 30 korun, snížené pak polovinu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x