Muž přinesl v kbelíku místostarostovi obce na Slovácku minu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Hned na tři místa v regionu s nálezem min museli během jediného dne vyjet policisté z Uherskohradišťska. Ve čtvrtek sdělil policejní mluvčí Aleš Mergental.

První případ se stal v Šumicích na Uherskobrodsku. Jeden z místních občanů přinesl tamnímu místostarostovi na obecní úřad minu v kbelíku. Vzal ji ze dvora svého domu, kde údajně ležela už asi 30 let pod lískovým keřem. Místostarosta uložil minu do skladu a přivolal policii.

Bojkovická hlídka minu i sklad zajistila a vyčkala do příjezdu pyrotechnika. Ten řekl, že se jedná o nevybuchlou dělostřeleckou minu ráže 80 milimetrů německé výroby z druhé světové války. I když jí chyběla roznětka, trhavina uvnitř byla stále životu nebezpečná. Pyrotechnik minu zajistil, aby ji mohl bezpečně zneškodnit,“ konstatoval Mergental.

Asi o hodinu později volal na policii starosta Březové, protože v blízkosti rozhledny na Velkém Lopeníku ležela další munice. Pyrotechnik přímo na hraniční čáře zajistil dělostřeleckou minu 82 milimetrů sovětské výroby. I tato mina byla plná a životu nebezpečná.

O pár hodin později vyjížděli uherskohradišťští policisté na louku u vykopávek Nad Špitálkami v Uherském Hradišti. Pozorný muž tam našel opět munici. Jednalo se o ruční granát se slzným plynem. Také tento nález převzal policejní pyrotechnik k likvidaci.

Fotogalerie

run_function(‚id‘,’41‘,’14322′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚345‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14322‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’41‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x