V Kroměříži se uskuteční protest proti kácení stromů, iniciátorem je opoziční zastupitel

KROMĚŘÍŽ - Strana zelených Kroměřížsko vyzvala na svých webových stránkách veřejnost, aby se připojila k protestní procházce proti kácení stromů ve městě. Pochod vyjde ve středu v 16.30 od Knihovny Kroměřížska, sdělil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Podle Zrny je iniciátorem akce opoziční zastupitel Richard Kreml (SZ). „Oznámil protestní procházku městem jako vyjádření nesouhlasu ke kácení stromů,“ uvedl Zrna.

Pochod se vydá od knihovny přes Kollárovu ulici a dojde až na radnici. „Zástupci radnice hodláme předat naše požadavky a představy. Akce není žádnou nenávistnou demonstrací. Město chce ale vykácet asi 250 stromů, ale u 40 procent z nich to není potřeba. Na tento fakt upozorníme a budeme požadovat citlivější přístup,“ řekl předseda základní organizace SZ v Kroměříži Jan Talafant.

Jsme připravení s občany diskutovat. Sestavíme také odbornou pracovní skupinu, která bude nad rekonstrukcí dohlížet. V této skupině by měl být i pan zastupitel Kreml,“ sdělil Zrna.

Radnice v souvislosti s projektem Zakládání a rekonstrukce uličních stromořadí ve městě Kroměříži uspěla s žádostí o evropské peníze. Z celkových nákladů ve výši 7,9 milionu korun by měla dotace činit 5,7 milionu korun. „Hodláme pokácet staré stromy, vysadit nové a ošetřit některé stávající. S ošetřováním bychom mohli začít už v létě, s kácením a výsadbou na podzim,“ dodal Zrna.

Obnova zeleně se dotkne ulic Tovačovského, Štítného, Za Květnou zahradou, Koperníkova, Velehradská, Slovanské náměstí, Sokolovská a Kollárova.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x