Vsetínské rehabilitační oddělení zavádí novou techniku, která uleví od bolestí

VSETÍN - Novou techniku McKenzie zavádí rehabilitační oddělení Vsetínské nemocnice. Jak ve čtvrtek informovala mluvčí nemocnice Lenka Plačková, metoda uleví od bolestí krční, hrudní či bederní páteře.

Na základě diagnostiky fyzioterapeut určí jeden jednoduchý cvik, který pak pacient doma v pravidelných intervalech opakuje, pacient zároveň získá informace o správném zatěžování páteře, přičemž důraz je kladen především na správný sed.

V běžné praxi má asi jen 15 procent pacientů s bolestmi zad určenu přesnou diagnózu. Technikou McKenzie lze určení příčiny výrazně zpřesnit a zavést optimální terapii, která umožňuje aktivní zapojení pacienta do léčby,“ vysvětlila primářka rehabilitačního oddělení Danuše Trnovcová.

Ke cvičení není nutné žádné zvláštní vybavení, někdy se používá fixační pás nebo dopomoc rodinného příslušníka. Jako prevence potíží pak odborníci často doporučují při sezení takzvanou bederní roli, umožňující setrvání páteře v neutrální poloze. „Je vhodná u těch pacientů, kde předpokládáme mechanickou příčinu obtíží – bolest se mění v závislosti na pohybových aktivitách nebo polohách v čase. Metodu McKenzie lze využít u akutních i chronických obtíží, většinou se jedná o potíže s meziobratlovými ploténkami. Nelze cvičit u zánětlivého postižení, infekcí, onkologických postižení a při závažném nálezu na páteři,“ doplnila Trnovcová.

Výhodou pro pacienta je, že se stává nezávislý na terapeutovi a při eventuálním návratu potíží si dokáže pomoci sám.

Rehabilitační oddělení Vsetínské nemocnice ročně pečuje o 5500 pacientů, ať již se jedná o ambulantní klienty či hospitalizované na lůžkových odděleních. Oddělení usiluje o rozšiřování spektra služeb. Nově je k dispozici rovněž moderní elektroterapeutický přístroj Rebox-Physio, který účinně léčí bolestivé stavy, otoky a urychluje hojící procesy. Využíván je při rehabilitaci po léčbě zlomenin, ale také u takzvaných tenisových loktů, bolestí ramene a u zánětlivých stavů. Velmi oblíbený se stává kineziotaping – úleva od bolesti pomocí odborně aplikované speciální pásky. Na podzim loňského roku oddělení obdrželo od Nadace ČEZ moderní přístroj pro magnetoterapii s řadou aplikátorů a rovněž lůžko pro Vojtovu metodu.

--> --> --> --> -->