Zlínský kraj se spolu s dalšími moravskými kraji spojil v propagaci církevní turistiky

ZLÍN - Zlínští krajší radní doporučili zastupitelům schválit uzavření smlouvy o spolupráci a finanční spoluúčasti na realizaci projektu Duchovní dědictví Moravy a Slezska. Sdělila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Smlouvu uzavře Zlínský kraj společně s Jihomoravským, Moravskoslezským a Olomouckým krajem. Zastupitelstvo bude o věci jednat 13. června.

Již od roku 2004 spolupracujeme s moravskými kraji na tvorbě společných propagačních produktů v oblasti cestovního ruchu, které se každý rok zaměřují na odlišné téma. Jde nám přitom o to, abychom na Moravu přilákali co nejvíc návštěvníků na pestrou nabídku možností, jak tady trávit volný čas,“ řekl náměstek hejtmana Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), zodpovědný za kulturu, cestovní ruch a spolupráci s církvemi.

Jak dále upřesnil, v letošním roce byla mezi moravskými kraji učiněna dohoda vytvořit průvodce zaměřeného na církevní turistiku. „Na Moravě a ve Slezsku se nachází mnoho významných poutních míst a v poslední době vznikají i poutní stezky. Navíc na rok 2013 připadá 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu, kdy lze předpokládat zvýšený zájem o tuto oblast. Informací o sakrálních památkách je však stále poměrně málo. Z tohoto důvodu jsme se dohodli, že náš další společný turistický materiál zaměříme právě na církevní turistiku,“ doplnil náměstek Ondruš.

Smlouva související s realizací projektu Duchovní dědictví Moravy a Slezska vymezí vzájemná práva a povinnosti včetně rozsahu finanční spoluúčasti všech dotčených krajů. Jednotlivé kraje se budou podílet na úhradě nákladů rovným dílem, a to každý částkou 300 tisíc korun.

Součástí společného postupu bude také uspořádání tiskové konference všech čtyř moravských krajů, která je plánována na veletrh Regiontour 2013 v Brně. Ta se uskuteční za účasti hejtmanů a právě zde bude nový turistický průvodce představen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x