Valašský autosalon ve Vsetíně nabídne současné modely i bugatku Elišky Junkové

VSETÍN - Na Zimním stadionu Na Lapači ve Vsetíně se od pátku do neděle uskuteční 18. ročník Valašského autosalonu. Za organizátory řekl Josef Beneš.

Účast přislíbilo okolo 15 autorizovaných prodejců českých i zahraničních automobilů, motocyklů, skútrů a čtyřkolek, kteří představí své aktuální modely. „Kromě běžných vozidel návštěvníci spatří luxusní a sportovní auta. Součástí výstavy bude rovněž ukázka zahradní techniky,“ doplnila Simona Bartoníková.

Zajímavé srovnání motoristické historie a současnosti nabídnou dvě předválečná závodní auta. Prvním bude Mercedes 380, jehož osm válců má celkový objem 3,8 litru. Tento vůz v roce 1933 vyhrál závod v Barceloně. Ještě slavnější je auto Bugatti 35A z roku 1925, které se na Valašském autosalonu představí poprvé. „Je to vůz známé závodnické rodiny Junkových. Eliška Junková s ním v roce 1928 vybojovala páté místo v legendárním závodu Targa Florio. V Itálii vyrobili zhruba 400 vozů Bugatti Typo 35 v různých úpravách. K nám se jich dostalo přibližně 15,“ dodala pořadatelka.

Valašský autosalon tradičně přitahuje pozornost také pestrým doprovodným programem pro celou rodinu. Každý den budou moci děti i jejich rodiče sledovat taneční a šermířská vystoupení. V sobotu a neděli si na simulátoru nárazu návštěvníci vyzkoušejí, jak je důležité být za jízdy připoután.

Policisté zase představí rychlý motocykl Yamaha, nový vůz Volkswagen Passat s radarem na měření rychlosti a pojízdnou kancelář ve Volkswagenu Transporter. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet střelbu na laserové střelnici a obdivovat soukromou sbírku modelů policejních aut.

Pro děti budou navíc připraveny hry na playstationu, jízdy na motokárách, čtyřkolkách, kolotočích a jiných atrakcích. Hlavním hostem výstavy bude zpěvačka Olga Lounová, jež se v neděli představí se soutěžními jezdci, kteří uspořádají besedu a autogramiádu.

Vůbec poprvé bude součástí Valašského autosalonu soutěž O nejkrásnějšího valašského trabanta. Přihlásit se do ní mohou majitelé všech typů, barev, velikostí a stáří populárních vozítek. Sraz budou mít v sobotu ve 14 hodin u zimního stadionu. Vítěz vyhraje týdenní pobytový zájezd do Chorvatska. Další hodnotnou výhru v podobě skútru si v neděli odveze vítěz finále Velké hry, který nejrychleji složí obrázek z puzzle.

Valašský autosalon potrvá od pátku do neděle od 10 do 17 hodin. Vstupné je 30 korun.

--> --> --> --> -->