Starost starostů. Jak vyhrát fotbalové EURO?

Týden dovolené si od pondělí bere hned pět starostů ze Zlínského kraje. Mají zajímavý úkol. Coby "předskokani" naší fotbalové reprezentace jedou okusit atmosféru Eura. Tedy v pořadí druhého fotbalového mistrovství Evropy starostů. Hrát se bude od úterý v polském městě Tychy.

Česká reprezentace ale jede na podobnou přehlídku fotbalového umu prvních mužů měst a obcí poprvé. Nejpočetněji je mezi dvacítkou hráčů zastoupen právě náš Zlínský kraj. Českou republiku budou reprezentovat starostové z Březnice, Němčic, Suché Lozi, Slavkova a Rusavy.

Josef Hutěčka, starosta Březnice nedaleko Zlína, momentálně hájí coby aktivní fotbalista v základní třídě Zlínska branku Dobrkovic a patří k největším oporám týmu. Stejnou roli musí chtě nechtě přijmout i v mužstvu starostů. „Hraje se systémem brankáře a šesti hráčů v poli, je jasné, že se bude hodně útočit, ofsajdy samozřejmě neexistují, a tak budu mít určitě hodně práce,“ říká Hutěčka.

Čechy zavál los do skupiny B, kde budou jejich soupeři týmy Ukrajiny, Rakouska, Německa a Polska. V obou skupinách se hraje systémem každý s každým, dva nejlepší celky postoupí do semifinále. „Určitě nejedeme všechno prohrát,“ říká o mužstvu, které tvoří deset starostů z Čech a deset z Moravy, Josef Hutěčka, nicméně ambice odhadovat nechce a je v tomto směru hodně střízlivý.

Já to vidím docela optimisticky, chtěli bychom získat titul,“ poněkud oponuje starosta Slavkova na Uherskohradišťsku Libor Švardala, stále aktivní záložník místního týmu, účastníka 1.B třídy. Švardala se moc těší: „Považuji tohle evropské starostovské fotbalové setkání za třešničku na dortu mé kariéry, fotbal hraji od žáčků a na atmosféru se moc těším,“ tvrdí.

Nejstarším aktivním účastníkem týmu České republiky bude rovněž muž z našeho kraje, starosta Rusavy na Kroměřížsku Bohumil Škarpich, kterému je 58 let.

Velká škoda je, že povinnnosti nedovolí účast starostovi Holešova Zdeňku Janalíkovi, ten by určitě byl se svými dirigentskými schopnostmi, rychlostí i vytříbenou technikou a střeleckým uměním jedním z mozků týmu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x