Zlínský kraj podpoří oživení nevyužívaných výrobních areálů dvěma miliony korun

ZLÍN - Zlínští krajští radní schválili poskytnutí dvoumilionové dotace na osm projektů, jejichž cílem je oživení starých a nevyužívaných areálů, tzv. brownfields, pro průmyslové či zemědělské činnosti. Sdělila mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Dotace budou určeny na přípravu při zpracování jednotlivých investičních záměrů. Podmínky pro udělení dotace splnilo osm žadatelů, kteří do poloviny letošního března předložili své žádosti.

Příjemci dotace se mohou stát jak obce, tak i fyzické a právnické osoby, které jsou vlastníky, spoluvlastníky, případně dlouhodobými nájemci lokality ´brownfields´ o velikosti nejméně půl hektaru,“ vysvětlil statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš (ODS).

Nevyužívané a mnohdy chátrající výrobní areály často fyzicky, ekonomicky či sociálně zatěžují své okolí, přitom však disponují potenciálem stát se po regeneraci atraktivní lokalitou. Jsou totiž často v blízkosti center měst a mají dobré napojení na dopravní infrastrukturu. Z ekonomického hlediska mohou být zajímavou nabídkou pro investory, což může vést ke vzniku nových pracovních příležitostí a zlepšení sociálního a ekonomického prostředí v daném místě.

Zlínské hejtmanství v minulosti vypracovalo Strategii využití tzv. brownfields ve Zlínském kraji, která mapuje nevyužívané lokality a identifikuje možné zdroje veřejného spolufinancování. V současné době existuje pro účely podpory regenerace těchto lokalit několik speciálních národních, ale i evropských zdrojů financování.

Krajský dotační program má za cíl generovat poptávku po změně v jednotlivých problémových lokalitách a rovněž přiblížit jejich vlastníkům či správcům aktuální možnosti veřejné finanční podpory, která je mnohdy nezbytná k tomu, aby k očekávané obnově mohlo v území vůbec dojít,“ uzavřel Libor Lukáš.

Mezi osmi úspěšnými projekty je například hřiště pro rodinu v obci Machová, regenerace cihelny v Napajedlích, revitalizace objektu kravína pro činnost technických služeb městyse Buchlovice a moderní stolařskou výrobu či regenerace a revitalizace několika objektů v průmyslovém areálu Slavičín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x