Ve zlínské nemocnici zdarma vyšetří znaménka

ZLÍN - Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně se 11. rokem připojí k Evropskému dni melanomu a v rámci toho lidem v pondělí zdarma vyšetří znaménka. Informovala mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Melanom je nejzhoubnější nádor kůže a lékaři budou lidem znaménka či podezřelé změny na kůži vyšetřovat v době od 10 do 14 hodin. Zájemci o vyšetření se mohou dostavit do kožních ambulancí ve 2. pavilonu zlínské nemocnice.

Jako každým rokem se jedná o preventivní akci s cílem zachytit maligní melanom včas. Počet melanomů stále vzrůstá a lidé ještě pořád podceňují jeho nebezpečí. Přitom při včasném zachycení tohoto zhoubného nádoru je velká šance na vyléčení,“ sdělil primář kožního oddělení nemocnice Jan Šternberský.

Pacienty lékaři vyšetří klasickým dermatoskopem. Pokud budou mít podezření na změnu znaménka nebo pigmentace na kůži v nádor, použijí digitální dermatoskop. Při tom obraz znaménka snímá speciální kamera a přístroj provede jeho počítačovou analýzu.

Loni si u nás nechalo při příležitosti Evropského dne melanomu vyšetřit znaménka téměř 90 lidí a u čtyř z nich jsme zachytili nádor. O melanom se jednalo v jednom případě, v ostatních to byly bazaliomy. To jsou nemelanomové kožní nádory a po jejich odstranění je velmi dobrá prognóza na vyléčení,“ řekl primář.

Vyšetření doporučuje lidem, kteří si nejsou jisti změnami vzhledu mateřského znaménka. Mezi rizikové skupiny patří lidé se světlou pletí, plavovlasí, modroocí a ti, u kterých je výskyt melanomu v rodině. Lidé by si měli dávat především pozor na sluneční spáleniny, které mohou provokovat vznik melanomu i se zpožděním několika let.

Z mateřských znamének vzniká melanom jen ve třetině případů, větší část melanomů však vzniká i z nové pihy. Ve zhoubný nádor se vyvíjí jeden až dva roky. Pigmentace roste, tmavne a má nepravidelný tvar. Když člověk takové varovné signály zjistí, měl by jít co nejdříve ke kožnímu lékaři,“ upozornil primář.

Myšlenka věnovat jeden den v roce prevenci vzniku melanomu se zrodila v Belgii, kde již v roce 1999 byla tato akce uspořádána pod vedením lékaře Thomase Maselise. Loni se zapojilo již 26 evropských zemí a letos by jich mělo být 31, nově třeba Irsko, Island nebo Finsko. V České republice bylo za dobu existence Evropského dne melanomu vyšetřeno na 40 tisíc pacientů.

--> --> --> --> -->