Zlínská přehlídka se ponese v duchu irského filmu

Letošní ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně nabídne 248 hraných, animovaných i kombinovaných snímků ze 49 zemí, uvedl v úterý programový ředitel festivalu Petr Koliha. Přehlídka proběhne od 27. května do 3. června.

Za povšimnutí stojí také to, že festival uvede 115 premiér, z nichž 13 bude světových, což si myslím, že je hezké číslo,“ dodal programový vedoucí.

Již 52. ročníku zlínského festivalu budou vévodit Dny irské kinematografie. „Myslím si, že Irsko a irská kultura je dnešní mládeži blízká, proto nepůjde jen o uvedení irských filmů, ale představení kultury skrz hudbu, výstavy a další,“ řekl Koliha.

Problém byl, že na rozdíl od světové kinematografie nemá ta irská žádné proudy. Proto jsme se rozhodli vytvořit pět sekcí, v rámci kterých spolu filmy jistým způsobem souvisí,“ dodala dramaturgyně Jaroslava Hynštová. Z množství filmů doporučuje například snímek Je třeba zabít Bonna Nicka Hamma, film Moje levá noha Jima Sheridana nebo film Conora McDermottra Labutí píseň: Příběh Occiho Byrnea.

Festival slavnostně zahájí ve světové premiéře soutěžní irský snímek Já a Eliot za účasti režiséra Fintana Connollyho, jeho dcery Elly, představitelky hlavní role, a producentky Fiony Bergin.

V soutěžní sekci se dále představí například kubánský film Iana Padróna Habanastation nebo jako zástupce České republiky film Petra Oukropce Modrý tygr. Soutěžit bude i holandský snímek Tom Kulička, který za účasti režiséra Arna Toonena zahájí první festivalový večer.

Filmová přehlídka připomene několika filmy i 100. výročí od narození režiséra a výtvarníka Jiřího Trnky. Rovněž představí filmy, ke kterým vytvořil hudbu Zdeněk Liška, od jehož narození letos uplynulo devadesát let. V jeho duchu se ponese i slavnostní galavečer. Ten proběhne 1. června na Den dětí a kromě oceněných snímků, o kterých rozhodne festivalová porota, získá Uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež český herec Jiří Lábus.

Festival nabídne také bohatý doprovodný program plný koncertů, výstav a dalších akcí. Vstupné zůstalo nezměněno,“ řekla produkční Irena Skaunicová. Projekce začínající do 13.00 jsou zdarma, později začínající snímky pak za 40 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x