Stavbou roku Zlínského kraje je netradičně nová silnice

Do desátého ročníku letos vstoupila soutěž Stavba roku Zlínského kraje. Do soutěže se tenokrát dostalo 51 staveb v sedmí kategoriích. A k tomu dobrá zpráva pro náš kraj. V počtu přihlášených staveb je ten Zlínský už potřetí první mezi všemi regiony České republiky. Nejvyšším oceněním je letos Cena hejtmana Zlínského kraje.

Pro letošek nejvyšší ocenění získala výstavba Silnice II/497, úsek mezi obcemi Šarovy a Březolupy. „Záměrně jsem letos vybíral mezi dopravními stavbami, protože doprava je prioritní pro rozvoj našeho kraje,“ komentoval ocenění hejtman MVDr. Stanislav Mišák.

Odborná porota projela během čtyř týdnů území celého kraje, ale stavební firmy našeho regionu se úspěšně prezentovaly také mimo jeho území. Kategorie Stavby realizované mimo Zlínský kraj se tak zúčastnilo celkem 11 objektů, nejvíce v historii soutěže. Zvláštní cenu si v tomto případě odnesla stavba nazvaná Pražská konzervatoř – vybudování koncertního sálu.

Mezi stavbami občanské vybavenosti zvítězil Zámek Nový Světlov Bojkovice. Hlavní cenu v Domech pro bydlení získala Rezidence Hradební v Uherském Hradišti. Hlavní cenu mezi průmyslovými a zemědělskými stavbami získalo Kongresové centrum ve Starém Městě. Zavodňování Kněžpolského lesa zaujalo experty nejvíce v kategorii Dopravní, inženýrské a ekologické stavby. Nejúspěšnější při realizaci rozvojových programů měst a obcí je Podnikatelský inkubátor v Kunovicích – Panský dvůr. V kategorii Rodinné domy zvítězila vila v Uherském Brodě.

Zajímavostí je také Cena novinářů, ta byla udělena Otrokovické besedě, Studentskou práci roku získal Tomáš Knot ze Střední průmyslové školy ve Zlíně. Oceněni byli i nejlepší uční stavebních oborů.

Na základě rozhodnutí odborné poroty nebyla letos udělena cena Grand Prix architekta Pavla Nováka.

Partnerem akce je AVONET

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x