Vsetínští ortopedové provedli operaci kolene novou metodou

VSETÍN - Operaci totální náhrady kolenního kloubu pomocí zcela nové metody provedli v těchto dnech ortopedové ze vsetínské nemocnice. Sdělila mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Lékaři při operaci využili revoluční technologii Visionaire, díky které je operační zákrok šetrnější ke kostem a měkkým tkáním pacienta, zkracuje operační čas, snižuje rizika infekcí a dalších komplikací, jimiž mohou být například tuková embolie nebo hluboká žilní trombóza.

V České republice se dosud realizovala asi padesátka operací tohoto druhu,“ podotkla Plačková.

Nová metoda spočívá v individuální výrobě přesné šablony na základě pacientovy vlastní anatomie. „Data z magnetické rezonance kolenního kloubu a digitální rentgenový snímek celé dolní končetiny se odešlou do USA, kde vyrobí dva řezací bloky na přesné opracování stehenní a holenní kosti,“ vysvětlil primář vsetínské ortopedie Zdeněk Košťál.

Operatérovi moderní metoda umožňuje realizovat naprosto přesné řezy kostí ve správném sklonu a rotaci, potřebné pro ideální umístění implantátu.

V sazebníku VZP zatím tato technologie není, a proto si ji pacienti hradí sami. Doposud bylo celosvětově odoperováno přibližně 50 tisíc pacientů. V České republice se první operace tohoto druhu uskutečnila na podzim loňského roku. „Ve Vsetíně jsme zatím tuto metodu využili dvakrát, poprvé u šestašedesátiletého muže, podruhé u sedmapadesátileté pacientky,“ doplnil primář.

Ročně je na vsetínské ortopedii hospitalizováno přibližně 1 200 pacientů, dalších osm tisíc je vyšetřeno ambulantně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x