Valašskomeziříčskou hvězdárnu čeká rekonstrukce, zařízení od června přeruší provoz

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Kvůli rekonstrukci musí valašskomeziříčská hvězdárna od června dočasně přerušit provoz. Informovala mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Rekonstruovat se bude hlavní budova, která slouží především k pořádání akcí pro širokou veřejnost. Přerušení provozu se chystá od června. Po nezbytně nutnou dobu se pořádané akce budou přesouvat mimo areál hvězdárny.

Na červen připravila valašskomeziříčská hvězdárna například pozorování přechodu Venuše přes slunečný disk, pozorování na Hradě Starý Jičín, přednášky, doplňkovou výuku pro školy a astronomický kroužek pro žáky druhého stupně základních škol i pro dospělé.

Kvůli rekonstrukci hvězdárna v červnu zruší všechny pravidelné večerní programy – astronomická pozorování pro veřejnost.

Pokud to dovolí průběh rekonstrukce, bude hvězdárna otevřena pro veřejnost ve středu 6. června v době od šesti do sedmi hodin ráno a v případě jasného počasí umožní zájemcům pozorování mimořádného úkazu, kterým je přechod Venuše přes sluneční disk. „První přechod nastal před osmi lety, tedy v roce 2004. Další dvojice přechodů oddělených od sebe osm let nastane až za 105,5 roku, což znamená, že první příležitost budeme mít v prosinci 2117,“ konstatoval odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí František Martinek.

Pokud sledování tohoto mimořádného úkazu oprava nedovolí, zajistí hvězdárna náhradní pozorování přechodu Venuše přes sluneční disk ze stanoviště mimo hvězdárnu, a to v blízkosti památníku Helštýn. „Úkaz mohou lidé pozorovat rovněž bez dalekohledu obdobně jako zatmění Slunce. Upozorňujeme ale na nutnost ochrany zraku před intenzivním slunečním zářením prostřednictvím vhodného filtru, například svářečského skla,“ konstatoval Martinek.

Pozorování na Hradě Starý Jičín pořádá hvězdárna v pátek 22. června ve 21 hodin. Pozorování na nádvoří hradu bude doplněno odborným výkladem. Vstup do hradních prostor je zdarma, za pozorování hvězdářským dalekohledem zaplatí mládež 30 korun a dospělí o 10 korun více.

Tradiční přednáška Hvězdáři z Valmezu 1945 – 1960 pro veřejnost se tentokrát uskuteční ve středu 6. června v 18 hodin v Zámku Kinských.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x