V blízkosti Valašského Meziříčí se potuluje medvěd

VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ - Vojenské orgány upozornily valašskomeziříčského starostu Jiřího Částečku (ODS) na to, že v blízkosti města se pohybuje asi tříletý medvěd. V pondělí uvedla mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Asi tříletý medvěd se již dva týdny potuluje ve 190 hektarovém vojenském objektu a jeho okolí, a to v Hostašovicích na Novojičínsku, těsně vedle valašskomeziříčské místní částí Krhová.

Vyhlašovat to rozhlasem, jak to udělaly některé obce na Novojičínsku, nemělo smysl, poněvadž medvěd se v tomto prostoru v posledních desetiletích vyskytuje opakovaně,“ řekl Částečka s tím, že během uplynulého víkendu telefonovali lidé místním ochráncům přírody a upozorňovali na podivné stopy srovnatelné se stopou medvěda. „V důsledku této reakce bych chtěl upozornit, že se není třeba obávat. Město Valašské Meziříčí bude v případě pohybu medvěda informovat všechny občany prostřednictvím tiskové zprávy,“ podotkl starosta.

Medvědi přicházejí po tahové cestě biokoridorem – hřebenem Vizovických vrchů. Většina z nich po setkání se skoro třímetrovým plotem vojenského skladu zůstala v blízkých houštinách a vyrážela na med do blízkého včelína. Medvěd, který byl nyní spatřen, se držel instinktivně směru a opakovaně překonával plot, avšak k nelibosti vojenské policie. Dvojité oplocení vojenského prostoru překonal medvěd asi před dvěma týdny. Na našem území buď přezimoval, nebo se k nám dostal ze Slovenska.

Jisté ale je, že medvědi jsou zde skoro trvale a my je zaznamenáváme zpravidla jen díky vojenským kamerám,“ poznamenal Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. Za posledních 25 let ochránci přírody prokazatelně zaznamenali medvěda v tomto prostoru čtyřikrát. „Je pochopitelné, že opatrnosti nikdy nezbývá. Lidem, kteří by se pohybovali v této oblasti, bych doporučoval nevstupovat do hustých houštin, kde může medvěd podřimovat. Při setkání s medvědem se mu lidé nesmějí dívat do očí. Rozhodně není dobré se ho snažit hypnotizovat, ale spíš se nenápadně vytratit,“ doplnil Orálek.

Na území Beskyd se mohou podle údajů chránců přírody pohybovat zhruba tři medvědi. V minulosti byl jejich pohyb zaznamenán například v obci Jablůnka a také na dalších místech okresu.

Žádáme občany, pokud přece jen objeví podezřelé stopy, nechť je vyfotografují a odešlou na Český svaz ochránců přírody Valašské Meziříčí prostřednictvím emailu valmez@ochranci.cz,“ dodal Orálek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x